Ny start ved Mjellem & Karlsen

Tirsdag morgen vil det igjen være liv og røre på verftsområdet til Mjellem & Karlsen i Bergen. Trass i alle spådommer om slakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utskjelte eieren, Carl Fredrik Seim, la mandag 5 millioner kroner på bordet og sammen med de konkrete løfter styreformannen Robert Hermansen har fått fra andre, er beløpet tilstrekkelig til å restarte virksomheten.

- Vi vil ganske snart være oppe i hundre mann, sier Hermansen til NTB. Det er vedlikeholdsarbeid på Sjøforsvarets fartøyer sammen med byggingen av to fregattmoduler som er de første oppgavene verftets morselskap nå går løs på.

- I tillegg har Mjellem & Karlsen lenge drevet en utstrakt utleie av folk med spesialkompetanse til andre verft. Den virksomheten vil nå bli tatt opp igjen, sier styreformannen.

Bostyret enig

Administrerende direktør Paal Martens sier til NTB at oppstartingen skjer i samråd med bostyret. Han opplyser at det hele tiden har vært klart at morselskapets eiere skulle legge inn ny kapital dersom man fant grunnlag for videre drift.

- For de berørte i denne saken har det vært trist å se hvordan man har rettet søkelys mot andre forhold enn det saken gjelder. Men nå er vi kommet på rett spor. Delinnbetalinger fra Izar kommer samtidig med at Sjøforsvaret betaler for vedlikeholdsarbeidet, sier Martens.

Dermed et grunnlaget for å starte opp igjen til stede. Martens understreker likevel at verftet har et klart behov for ytterligere kapital.

Andre verft

Hermansen bekrefter at det er andre verft som har meldt interesse for å investere i Bergen. Han vil ikke oppgi navn, men fastslår bare at det ikke er Kværnerverftet Langsten.

Dette verftet er i likhet med Mjellem & Karlsen oppgradert for oppdrag for Sjøforsvaret.

- Hvorfor skulle andre verft være interessert i å sette inn kapital i en konkurrerende virksomhet?

- Det hender jo at man kjøper opp konkurrenter, sier Hermansen. Han presiserer at det ikke er tale om at produksjonen skal flyttes fra Bergen, men at alle interesserte er enige om å satse på den unike spisskompetansen som man finner hos Mjellem & Karlsen.

(NTB-Einar Olsen)