Boris Johnson:

Ny statsminister etter brakseier

Boris Johnson vant partiledervalget og blir dermed britenes nye statsminister.

STATSMINISTER: Storbritannias kommende statsminister Boris Johnson var full av energi fra talerstolen da det ble kunngjort at det er han som skal lede landet i tida som kommer. Video: AP Vis mer

Tidligere utenriksminister og brexit-general Boris Johnson er De konservatives nye partileder og blir dermed Storbritannias neste statsminister.

Den tidligere utenriksministeren vant partiledervalget over Jeremy Hunt, nåværende utenriksminister, med over 33 prosentpoeng, en brakseier.

Johnson fikk 92 153 stemmer, 66,4 prosent av stemmene, og Hunt fikk 46 656 stemmer, 33,6 prosent av stemmene.

- Noen vil sette spørsmålstegn ved deres valg av meg, sa Johnson under takketalen, til latter fra publikum.

Johnsons tre mål

Johnson tar over partileder- og statsminister-jobben etter Theresa May, som i vår varslet at hun ville gå av.

Etter å ha prøvd gjentatte ganger, maktet ikke May å ta Storbritannia ut av EU på en måte som fikk nok støtte fra britiske parlamentarikere. May var derfor nødt til å gå av.

Johnsons største oppgave blir dermed å lose Storbritannia trygt ut av EU, slik landet bestemte i en folkeavstemning i 2016 at de skulle gjøre.

Mot slutten av sin takketale formulerte Johnson sine tre viktigste oppgaver som statsminister.

  • Levere brexit til velgerne.
  • Samle Storbritannia.
  • Slå opposisjonsleder Jeremy Corbyn i neste valg.

Hvorvidt han vil få tid til å klare alt sammen, gjenstår å se.

BUSSER: Da Storbritannias nye statsminister ble spurt om hva han gjør for å slappe av privat, ga han et noe uventet svar. Video: talkRADIO. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Trues med sparken

Allerede før resultatet av avstemningen ble klart, fikk Johnson, tidligere London-ordfører og utenriksminister, fått et ultimatum som kan koste ham jobben.

«Rebeller» i De konservative skal kreve at Johnson går tilbake på sitt løfte om å forlate EU 31. oktober, uansett utfall av eventuelle forhandlinger, ifølge The Guardian.

Under valgkampen mot Hunt har Johnson lovet å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober, selv om det skulle bety en avtaleløs brexit.

Johnson er dermed på kollisjonskurs med fraksjoner av hans partifeller i parlamentet.

- Nå må Johnson vise også motstanderne sine at han har noe å tilby dem. En statsministers oppgave er å sørge for at landet han leder er så samlet som mulig, sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, til Dagbladet.

Trump: «Fantastisk»

Én som ikke er i tvil om Johnson vil lykkes i jobben eller ikke, heter Donald Trump.

USAs president har lenge vært kritisk til britenes, og i særdeleshet Theresa Mays, håndtering av brexit.

Kort tid etter at Johnsons valgseier var et faktum, tok Trump til Twitter for å gratulere ham.

«Gratulerer til Boris Johnson for å ha blitt den nye statsministeren i Storbritannia. Han kommer til å være fantastisk!»

- Sjokkerte

I to perioder, fra 2008 til 2016, var Johnson ordfører i London. Før det satt han i parlamentet fra 2001 til 2008.

Da brexit ble et faktum i 2016, ble Johnson utnevnt til Storbritannias utenriksminister. To år seinere, i juli 2018, gikk han av.

Mustad forteller at han selv hadde kontakt med ansatte i det britiske utenriksdepartementet da Johnson var minister. Rapportene Mustad fikk, var nedslående, og liknet rapportene som florerte i britisk presse.

- De UD-ansatte var sjokkerte over oppførselen hans. De var livredde for å sende ham ut på oppdrag, fordi de ikke visste hvordan han ville oppføre seg. Og det er problemet med Boris Johnson: han er uforutsigbar, sier Mustad.

Da gjenstår spørsmålet om hva slags Storbritannia man vil få når statsministeren heter Boris Johnson.

- Og det undrer alle over, men han snur kappa etter vinden, og hvilken vei han snur kappa mot 31. oktober, vil avgjøre det. Legger han ikke om kursen sin, kan dette bli et sirkus uten like, sier Mustad.