Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny statsminister i Japan

Ble valgt samme dagen som regjeringen gikk av. Han er historiens yngste japanske statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shinzo Abe er blitt valgt til ny statsminister av den japanske nasjonalforsamlingen.

Det opplyser presidenten i nasjonalforsamlingen, Yohei Kono. Utnevnelsen kommer få timer etter at regjeringen til eksstatsminister Junichiro Koizumi gikk av.

Det har lenge vært kjent at Koizumi (64) ville trekke seg, og de siste ukene er det blitt klart at det er Abe som overtar jobben som statsminister.

52-åringen har hatt stillingen som øverste kabinettssekretær i Koizumis regjering. Han er Japans yngste statsminister noensinne, og den første som er født etter annen verdenskrig.

Koizumi kom til makten i 2001, og kun to andre japanske statsministere har sittet lengre enn ham.

Begge politikerne tilhører det liberaldemokratiske partiet. Men mens Koizumi regnes som reformorientert, beskrives Abe som konservativ, og som en utenrikspolitisk «hauk». Han ønsker blant annet å endre Japans pasifistiske grunnlov og å danne tettere bånd til USA.

(©NTB)

KONSERVATIV: Shinzo Abe regnes for å være mer konservativ enn sin forgjenger Junichiro Koizumi, selv om de tilhører samme parti. Arkivfoto: SCANPIX
KONSERVATIV: Shinzo Abe regnes for å være mer konservativ enn sin forgjenger Junichiro Koizumi, selv om de tilhører samme parti. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer