Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny statsminister innsatt på Fiji

De militære strammer grepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hærsjef Frank Bainimarama, som i går ledet et statskupp på Fiji, erklærte i dag at dr. Jona Senilagakali blir landets nye midlertidige statsminister.

Senilagakali ble ifølge nyhetsbyrået ANB tatt i ed i en seremoni i hovedstaden Suva.

Unntakstilstand

Bainimarama har erklært unntakstilstand på Fiji, og lover å slå ned på all motstand.

- Vi har gode grunner til å tro at statens liv blir truet, sier Bainimarama under en pressekonferanse i dag.

- Dersom vi blir presset til å bruke makt vil vi gjøre det svært raskt. De militære vil rask slå ned på alle forsøk på opprør mot oss, sier hærsjef Bainimarama ifølge NTB.

Det skal settes opp en sikkerhetssperring rundt hovedstaden Suva og at det skal opprettes en rekke kontrollposter i byen. I tillegg er alt militærpersonell kalt inn til militærleire for å støtte regimet.

Ny politisjef

STRAMMER GREPET: Det militæret kontrollerer Fiji. Foto: EPA/ Scanpix
STRAMMER GREPET: Det militæret kontrollerer Fiji. Foto: EPA/ Scanpix Vis mer

Den avsatte statsministeren Laisenia Qarase ble eskortert vekk fra Suva av væpnede soldater. Han ble ført tilbake til øya han kommer fra.

Qarase avviste at han hadde gått av, og oppfordret befolkningen til å forsvare demokratiet.

Soldater begynte også å arrestere personer de tror vil motsette seg deres styre, blant dem presidenten i nasjonalforsamlingen og landets politisjef, Moses Driver.

Driver har fordømt militærkuppet og instruerte i går sine betjenter til ikke å adlyde ordre fra militærregimet.

Bainimarama svarte med å erstatte Driver med en ny politisjef, Jim Koroi.

Rolig

I tillegg til kontrollposter rundt om i byen patruljerer soldater også områdene rundt nasjonalforsamlingen og politiets hovedkvarter. Et tungt, militært nærvær i Suva, men byen er ifølge NTB stort sett rolig.

Bainimarama anklager Qarases regjering for omfattende korrupsjon og for å ha undergravd grunnloven og landets økonomi. Kupplederen sier han vil be den midlertidig oppnevnte statsministeren og legen Jona Baravilala Senilagakali om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.

Fordømmer

Det internasjonale samfunn har tatt avstand fra militærkuppet. Australia og New Zealand har varslet sanksjoner mot de militære makthaverne.

Også den norske regjeringen fordømmer kuppet.

- Vi krever at de militære trer tilbake og gir rom for den demokratisk valgte regjeringen. Jeg håper at situasjonen kan løses på en fredelig måte og at landet snarest vender tilbake til en demokratisk ordning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

POLITISJEF: Politisjefen kritiserte kuppet. Hærsjefen svarte med å innsette Jim Koroi i hans sted.
STATSMINISTER: Dr. Jona Senilagakali blir landets midlertidige statsminister.
Hele Norges coronakart