Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny statsministerbolig til 212,8 mill.?

Såpeoperaen om statsministerboligen til 212,8 millioner kroner har startet. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier ja til bygging, og bor der gjerne om han blir statsminister igjen. Carl I. Hagen (Frp) avviser forslaget som unødvendig luksus og mener arkitekturen er stygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg må innen en måned bestemme seg for om han vil legge statsministerboligen inn i budsjettet. Sier han nei, stopper han prestisjeprosjektet til embetsverket ved Statsministerens kontor, Statsbygg og Utenriksdepartementet.

Sier Stoltenberg ja, kommer beskyldninger om luksusvaner.

Statsministeren vil ikke kommentere saken nå fordi den er en del av budsjettarbeidet.

Privat bolig

Det var i går Dagbladet presenterte planene for statsministerkomplekset som skal ligge rett bak Slottsparken. Til prosjektet har Statsbygg kjøpt de to ærverdige bygningene som ligger rett bak regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45.

Bygningene skal bindes sammen med modernistisk arkitektur, og bygningen Inkognitogata 18 skal være statsministerens private bolig.

Arkitektene Riseng Kiehl AS har tegnet anlegget.

Vil bo der

Det var Bondevik som tok initiativet til forprosjektet, som nå er ferdig.

- Vi plikter som land å ha ordentlige og representative lokaler for utenlandsbesøk, og for landets regjeringssjef, sier Bondevik til Dagbladet. Han gir tre hovedgrunner for bygging:

  • - I Norge er det dessverre blitt slik at statsministeren trenger omfattende sikkerhetstiltak knyttet til sin bolig. I dag må det iverksettes nye tiltak ved hvert statsministerskifte. Det er dyrt og upraktisk.
  • - Parkveien 45 trenger mer overnattingskapasitet. Ved statsbesøk i dag må utenlandske delegasjoner inn på hoteller.
  • - Et slikt anlegg kan brukes av regjering og statsminister til representasjon, også for mindre grupper, da Parkveien 45 er for stor, sier Bondevik.

- Vil du bo der?

- Jeg trives godt i min blokkleilighet, så det er ikke det at jeg personlig ønsker det. Men jeg tror alle statsministrer, og mange kan det bli framover, vil se det hensiktsmessig å bo der, sier Bondevik til Dagbladet.

Han vil ikke si hva KrF til slutt vil gå inn for, men minner om at alle partiene gikk inn for bevilgningen til forprosjektet.

- Meningsløst

Frp-formann Carl I. Hagen lar seg ikke forlokke av gode meningsmålinger og muligheter for selv å flytte inn bak slottet.

- Dette er meningsløs bruk av penger. I hvert fall fra de politikerne som sier at alle andre må spare. Det er unorsk at statsministeren skal stige opp, og bo på denne måten. Dessuten er tilbygget stygt og vil ødelegge strøkets gamle stil, sier Hagen og fastslår:

- Dette er bare noen arkitekter som skal realisere seg selv.