Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny fiskeriminister

Ny statsråd må gjennom grundig sjekk

Lista over spørsmål statsministeren vil stille til statsråden som tar over etter Geir Inge Sivertsen (H) blir lang.

FISKER ETTER NY MINISTER: Statsminister Erna Solberg (Høyre) må finne en ny fiskeriminister etter at Geir Inge Sivertsen har gått av. Foto: Lars Eivind Bones
FISKER ETTER NY MINISTER: Statsminister Erna Solberg (Høyre) må finne en ny fiskeriminister etter at Geir Inge Sivertsen har gått av. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Når en ny fiskeriminister er på plass, får dere vite når en ny fiskeriminister er på plass, sier en hemmelighetsfull Erna Solberg til Dagbladet i forkant av Høyres sentralstyremøte søndag.

Hun må finne en erstatter etter at Geir Inge Sivertsen (H) trakk seg fredag.

Det skjedde etter to uker med turbulens utløst av Dagbladets avsløringer om Sivertsens doble lønn og etterlønn han ikke skulle hatt.

Lang sjekkliste

Spekulasjonene om hvem som kan ta over er i gang.

En ting som er sikkert, er at arvtakeren må regne med å bli grundig sjekket.

- Vi lærer alltid noe av slike saker. Lista over spørsmål vi stiller til statsråder og statssekretærer når de tiltrer er blitt lenger og lenger for hver sak gjennom ulike regjeringen opp gjennom tidene, sa Solberg til Dagbladet på fredag.

- Gjør den spesielle situasjonen rundt statsrådsbyttet at du vil tenke i trygge baner når du velger statsråd denne gangen?

- Jeg forsøker alltid å velge folk som både er dyktige i jobben sin og trygge valg. Vi har mange flinke folk. Det blir viktig å finne folk som kan gjøre en god jobb for næringen, fiskeri og sjømatnæringen er blant våre aller viktigste næringer i Norge, og vil være det også i omstillingen framover, sier Solberg.

GÅR AV: Statsminister Erna Solberg synes at det er veldig leit at hennes fiskeriminister, Geir Inge Sivertsen, går av som følge av Dagbladets avsløringer om Sivertsens etterlønnsavtale. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Krav om nord-norsk etterfølger

Fra nord kommer det nå krav om at etterfølgeren også må komme fra Nord-Norge.

- Det skulle bare mangle. Vi har bare Frank-Bakke Jenssen igjen i regjeringen nå. Vi er flere som snakker sammen, og håper hun følger opp det, sier Høyre-ordfører Sture Ivar Pedersen fra Bø i Vesterålen til Dagbladet.

Leder i Nordland Høyre Ole-Henrik Hjartøy sier han også har forventninger om en ny statsråd fra landsdelen.

- Jeg synes det er viktig at regjeringen er godt representert fra hele landet, men de personlige egenskapene til den enkelte er også viktig, sier Erna Solberg om dette.

Flere navn

Hvis Solberg skal finne en kandidat fra nord, er ordfører i Vågan i Nordland, Eivind Holst, er et navn som trekkes fram av kilder overfor Dagbladet.

Det gjør også Grete Ellingsen, tidligere ordfører i Sortland i Nordland og tidligere statssekretær i kommunaldepartementet. Om den nye fiskeriministeren ikke kommer fra Nord-Norge, bør vedkommende i alle fall ha kyst- og distrikts bakgrunn sier flere.

Helge Orten fra Misund i Møre og Romsdal er et navn nevnes, og pekes på som en erfaren kandidat. Det samme er Høyres fiskeripolitiske talsperson på Stortinget Tom-Christer Nilsen fra Askøy.

- Eget initiativ

Sivertsen tok selv initiativet til å trekke seg, ifølge statsministeren som beskrev det som leit. Hun sa likevel at hun støttet vurderingene hans rundt dette.

- Jeg synes det var en god vurdering Geir Inge har gjort av dette, med at det var begynt å bli en belastning for partiet og vanskelig å konsentrere seg om jobben. Men det er hans vurdering. Når du kommer inn som statsråd og ikke har vært i rikspolitikken før, opplevdes nok presset som sterkt og massivt. Det var også et aspekt ved dette.

Hele Norges coronakart