Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ida Lindtveit Røse

Ny statsråd-utnevnelse får kritikk

Solberg-regjeringen henter igjen en statsråd med bakgrunn fra First House. - Problematisk svingdør, sier Eivind Trædal (MDG).

BLIR STATSRÅD: Ida Lindtveit Røse (27) skal vikariere som barne- og familieminister mens Kjell Ingolf Ropstad er i pappaperm fra 1. juni til 20. august. Foto: KrF
BLIR STATSRÅD: Ida Lindtveit Røse (27) skal vikariere som barne- og familieminister mens Kjell Ingolf Ropstad er i pappaperm fra 1. juni til 20. august. Foto: KrF Vis mer

Utnevnelse av Ida Lindtveit Røse (27) som statsrådsvikar i Barne- og familiedepartementet får kritikk. Det ble i går kjent at hun blir Norges yngste statsråd noen sinne når hun skal ta over Kjell Ingolf Ropstads statsrådspost mens han er i pappapermisjon.

Men det er Ida Lindtveit Røse (27) bagrunn fra PR-byrådet First House som vekker kritikk.

- Svingdør

- Hun virker dyktig og godt kvalifisert på alle måter, men det jeg er kritisk til er at regjeringen nok en gang velger en statsråd med bakgrunn fra First House, sier MDG-politiker Eivind Trædal til Dagbladet.

NY BARNE- OG FAMILIEMINISTER: 27 år gamle Ida Lindtveit Røse tar over for Kjell Ingolf Ropstad. Vis mer

Han peker på at dette har vært problematisert i mange andre tilfeller først i Stoltenberg-regjeringen med Bjarne Håkon Hanssen og sist med Sylvi Listhaug (Frp) og Tor Mikkel Wara (Frp) som begge kom fra jobb i First House.

- For veldig mange ser det ut til å være en slags svingdør, der en enten utøver politisk makt, eller selger den til høystbydende. Det er problematisk for demokratiet om PR-byråene blir en innbytterbenk for partiene, mener Trædal.

- Vil offentliggjøre kundelister

Røse sier selv til Dagbladet at hun vil følge de ordinære habilitetsreglene i regjeringen.

- Jeg vil også be min tidligere arbeidsgiver om å offentliggjøre hvilke kunder jeg har jobbet med i de månedene jeg var konsulent, sier hun.

COVID-19: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) hadde en gledelig nyhet å komme med, for både store og små. Video: Regjeringen Vis mer

Administrerende direktør Per Høiby opplyser at Ida Lindtveit Røses kundelister vil bli offentliggjort på deres nettsider i løpet av kvelden eller senest i morgen formiddag, når den er kvalitetssikret.

- Har for stor makt

Også SVs Karin Andersen er kritisk.

- Dama er både dyktig og hyggelig, men First House er blitt en politiker- og statsrådfabrikk, en maktstruktur som verken er valgt eller noen har innsyn i. Elitens håndplukkede influensere har allerede for stor makt, skriver hun på Twitter.

Ida Lindtveit Røse var leder i Kristelig Folkepartis Ungdom fra 2015 til 2017. Hun har den siste tiden vært gruppeleder for KrF i Viken og har i tillegt til jobben i First House også vært ansatt i NHO og Abelia.

- Selger politisk innflytelse

På spørsmål om hvorfor det er problematisk for demokratet om ikke personer som har vært i politikken også må kunne jobbe, svarer Trædal.

- Ja, men når jobben er å selge politisk innflytelse gjennom kommunikasjonstjenester og nettverk, så kan det skje i mer eller mindre åpne former. Jobber du i en bedrift eller i en organisasjon som jobber for noe du brenner for, mener jeg det er uproblematisk. Men PR-bransjen forsøker å selge politisk påvirkning og innflytelse til høystbydende med hemmelige kundelister. Jeg mener ikke at politisk innflytelse skal være til salgs og mener derfor heller ikke at selskaper som First House har en legitim rolle i samfunnet.

- Tror du at regjeringens politikk blir påvirket av First House?

- Jeg tror at det er det de prøver å overbevise sine kunder om. Det er et paradoks. Enten lurer de kundene eller så selger de en vare som ikke burde være til salgs. Selv om de ikke skulle ha noen innflytelse, så oppstår spørsmålet. Det undergraver tilliten til dem som styrer landet vårt og det mener jeg er dypt problematisk.

- Naturlig valg

Også Kjell Ingolf Ropstads statssekretær Julian Farner-Calvert (KrF), som nå blir statssekretær for Ida Lindtveit Røse, har jobbet i det profilerte PR-byrådet.

Kjell Ingolf Ropstad. Reporter Jørgen Gilbrant / video: Lars E. Bones Vis mer

Han formidler Ropstads skriftlige svar på kritikken:

«Ida Lindtveit Røse var et naturlig valg som min statsrådsvikar. Vi valgte henne fordi hun er en dyktig politiker, har hatt viktige verv i partiet og jeg mener hun kan nå langt i politikken. Det at hun tidligere har jobbet noen måneder som konsulent mener jeg ikke kan diskvalifisere henne fra å gjøre en god jobb i regjering. Det er også verdt å minne om at Ida kommer fra jobben som gruppeleder.

Alle som jobber i regjering, har et ansvar for å vurdere sin habilitet. Det hender at statsråder er inhabile i behandlingen av enkeltsaker, da håndteres dette på en skikkelig måte.»

- Respekt for åpenhet

Høiby sier First House har stor respekt for åpenhet knyttet til overgangen mellom politikk og næringsliv og vice versa.

- Overgangen fra politikk til næringsliv reguleres av karantenereglene og overgangen fra næringsliv til politikken av de allmenne habilitetsregler. Vi følger dette lojalt. Som selskap er vi alltid åpne om hvem vi representerer og i hvilken hensikt når vi opptrer på vegne av kundene overfor tredjeparter som f.eks. politikere, media eller andre, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han sier videre at det har vært overganger fra First House til politikken tidligere, både til høyresiden og venstresiden i norsk politikk.

- Men det er ikke vi som verken starter prosessene eller foretar beslutningene når andre henter folk fra oss. Min erfaring tilsier imidlertid at flere i norsk politikk burde hatt erfaring fra privat sektor. Dessuten viser kritikken mot utnevnelsen av Røse at Andersen og Trædal er skeptisk til privat sektor selv om begge partiene rekrutterer fra miljøorganisasjonene og SV også har hentet folk fra First House, sier Høiby og avslutter med å ønske Ida Lindtveit Røse lykke til i vikariatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!