Ny stor militærøvelse i Sør-Korea

Og det 20 kilometer fra grensa til Nord-Korea.

KLAR TIL ØVELSE: Bildet viser sørkoreanske soldater som patruljerer langs kysten av Dangjin, sør for Seoul. I dag varslet Sør-Korea at de skal gjennomføre landets største militære øvelse nær grensa til Nord-Korea. Dette skjer bare en månede etter at Nord-Korea angrep sør, og fire mistet livet. Foto: AP Photo
KLAR TIL ØVELSE: Bildet viser sørkoreanske soldater som patruljerer langs kysten av Dangjin, sør for Seoul. I dag varslet Sør-Korea at de skal gjennomføre landets største militære øvelse nær grensa til Nord-Korea. Dette skjer bare en månede etter at Nord-Korea angrep sør, og fire mistet livet. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Korea rasler med sablene, og varsler nå en storstilt militærøvelse på land og til vanns fra i morgen av.  

Det blir landets største vinter-militærøvelse så nært grensa til Nord-Korea - og denne gangen skal det brukes skarp ammunisjon:  

Ifølge BBC skal øvelsen inkludere bruk av artilleri, jagerfly og omlag 800 soldater skal delta. Dette er det største antall personell i en øvelse i fredstid i landet.

Øvelsen skal holdes ved Pocheon - omlag 20 kilometer fra grensen til Nord-Korea, ca. 50 kilometer fra Seoul.  

- Med denne øvelsen skal vi demonstrere at vi har et forberedt, og solid militære, sier Choo Eun-sik, leder for den sørkoreanske panserbataljonen.  

Ifølge en talsmann for den sørkoreanske presidenten, pleier landet å ha militære øvelser - å avlyse denne øvelsen vil være å knele for den nordkoreanske vilje, melder CNN.  

I dag innledet sørkoreanerne en fire dager lang marineøvelse utenfor østkysten av landet, og mandag ble det gjennomført en artilleriøvelse på øya Yeonpyeong.  

Dette vakte bekymring, og mange fryktet dette kunne tilspisse konflikten på halvøya, men Nord-Korea lot være å angripe.

Selv uttalte de at de: «ikke hadde noe behov for å gjengjelde enhver ussel militærprovokasjon».  

Anspent Både Nord og Sør snakket i krasse ordlag, og situasjonen har vært svært anspent i regionen siden den 23. november, da Nord-Korea angrep Yeonpyeong med artillerigranater. Fire sørkoreanere ble drept i angrepet i november, blant dem to soldater og to sivile, skriver NTB. 

Nord-Koreas nærmeste allierte, Kina, har manet til dialog for å løse krisen mellom Nord og Sør.

Men ifølge Reuters, ønsket ikke kinesiske myndigheter å kommentere den nært forstående øvelsen.  

Håp om bedring Også USAs utenriksdepartement har holdt seg avventende:  

Den amerikanske forhandleren Bill Richardson har denne uka vært i samtaler med Nord-Korea, og det var knyttet håp til bedring etter at landet godtok å la FN gjenoppta atominspeksjoner i landet. 

I april 2009 trakk Nord-Korea seg fra de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet, og dermed måtte FNs atominspektører forlate landet, melder NTB.