Ny, stor studie slår fast: Storesøster og storebror er smartest i søskenflokken

Men bare i seks av ti tilfeller.

DE GAMLE ER ELDST: Det er et ubestridelig faktum. Nå slår en ny studie fast at de eldste i søskenflokken statistisk sett også er litt smartere enn sine yngre søsken. Foto: NTB Scanpix
DE GAMLE ER ELDST: Det er et ubestridelig faktum. Nå slår en ny studie fast at de eldste i søskenflokken statistisk sett også er litt smartere enn sine yngre søsken. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vitenskapen har lenge vært opptatt av om plassering i søskenflokken har betydning for intelligens og personlighet, skriver Forskning.no.

Flere studier har antydet at storesøsken er litt mer intelligente enn sine yngre søsken og at intelligensen faller bittelitt for hver nye søster eller bror som kommer til.

En ny studie fra universitetet i Leipzig finner også at storesøster og storebror gjerne er litt smartere enn sine yngre søsken. Og jada, resultatene peker også i retning av at intelligensen synker litt for hver plass nedover i arverekka.

Studien er nylig publisert i PNAS.

20 000 deltakere Julia M. Rohrer og hennes kolleger tok utgangspunkt i tre undersøkelser fra USA, Storbritannia og Tyskland, med over 20 000 deltagere tilsammen.

Det er imidlertid ikke slik at de førstefødte ikke kan overgås av sine yngre søsken. De er nemlig ikke så fryktelig mye smartere, statistisk sett.

Effekten forskerne fant er derimot nokså liten.

Faktisk er det slik, at nummer to i rekka vil være smartere enn eldstemann i hele fire av ti søskenflokker.

Ingen betydning for personlighet Flere tidligere studier har også forsøkt å finne ut hva plassering i søskenflokken har for personligheten.

Denne debatten mener Leipzig-forskerne nå kan legges død.

De avviser rett og slett at det er en sammenheng mellom plass i søskenflokken og personlighet. Forskerne mener størrelsen på studien og entydigheten i resultatene taler klart imot at fødselsrekkefølgen har betydning for utvikling av personlighetstrekk.