Norsk barnevern og menneskerettighetene

Ny storm mot Norge

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg varsler avgjørelse i fem norske barnevernssaker i begynnelsen av juli.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet er kjent med at flere norske foreldre, hvis barnevernssak er tatt til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), nå har mottat skriftlig varsel fra EMD om at dom i deres sak vil falle 1. juli.

Etter det Dagbladet erfarer, er det i alt fem norske barnevernssaker domstolen i Strasbourg vil avgjøre i begynnelsen av juli.

Sakene kommer i kjølvannet av en rekke fellende barnevernsdommer mot Norge i EMD de siste åra, og blir, av den grunn, avgjort i komité med bare tre dommere.

I nyere tid er Norge felt for menneskerettsbrudd i åtte barnevernssaker i EMD.

Kan ikke frikjennes

I september i fjor avviste strasbourgdommer Arnfinn Bårdsen overfor Dagbladet at de mange norske barnevernssakene i Menneskerettsdomstolen skyldes enkeltstående glipper.

Bårdsen mener de norske barnevernsproblemene i Strasbourg for stor del henger sammen med at det i flere av sakene er gitt «veldig lite samvær, basert på veldig tidlige og ganske grunne vurderinger gjort i en akuttsituasjon». Og dette har fått vidtrekkende konsekvenser.

- Hvis en starter tidlig med omsorgsovertakelse, lite samvær og nærmest har som en idé at dette blir langvarig, som en slags normal, så beveger man seg raskt inn i det som skaper problemer i EMD-praksis, uttalte den norske EMD-dommeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer