Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været:

Ny storm på vei mot Vestlandet

Landet preges av mye lavtrykk, som sørger for sur vind og nedbør store deler av landet. Øst-og Sørlandet ser ut til å slippe med skrekken.

VÅTT OG TRÅTT: Det er ventet mye vind, regn og snø over store deler av landet. Her fra et typisk regnfullt Bergen.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
VÅTT OG TRÅTT: Det er ventet mye vind, regn og snø over store deler av landet. Her fra et typisk regnfullt Bergen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

En ny storm er på vei mot Vestlandet, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Det kommer en mildt sagt ruskete vær-uke. Som meteorologene skriver: «Synes du det har blåst mye i det siste? Det synes ikke det nye lavtrykket som er på vei! Det blir storm igjen på Vestlandet i natt. Vinden vil igjen minke utover lørdag ettermiddag.»

Det var ikke akkurat hæla i taket hos Meterologisk institutt i går heller da Dagbladet ringte og ba om prognosene for den kommende uka. Meterolog Marit Berger mener vi har lite å glede oss over de neste dagene.

Mye lavtrykk

Mye lavtrykk fra Nordsjøen får skylda for det dystre været. Noen klar taper synes Berger det er vanskelig å velge, men sier på generelt grunnlag at når været smiler i sør, vil det som regel være dårligere i nord, og motsatt.

- Det dårlige været vil holde seg stabilt gjennom hele uka, sier Berger.

- Det er mye nedbør og vind i perioder. Det beste været får nok Sør-og Østlandet, sier Berger.

Farenivå rødt

Vestlandet og Nord-Norge kan med andre ord forvente mye nedbør og temperaturer nærmere null. Sør- og Østlandet får følge av Hammerfest og Kirkenes når solskinnet skal fordeles.

Det ventes stor fare for snøskred flere steder på Vestlandet og i Nord-Norge. I Voss, Hardanger og Indre Fjordane har Yr meldt farenivå rødt ut lørdagen grunnet fokksnø. Det frarådes å oppholde seg i områder med skredterreng.

Varmerekord

Tall fra klimaovervåkingstjenesten C3S, som er en del av EUs Copernicus-prosjekt, viser at gjennomsnittstemperaturen i verden i fjor lå bare noen hundredeler lavere enn i 2016, melder NTB. Året vi nettopp har lagt bak oss, var 0,6 grader varmere enn snittet for perioden 1981–2010

- 2019 har vært nok et eksepsjonelt varmt år, det nest varmeste vi har tall for, og det ble satt mange månedsrekorder, sier C3S-sjef Carlo Bueontempo.

Også resten av 2010-tallet var varmt. Tiåret er det varmeste som er målt, og de fem siste årene er de fem varmeste som det finnes tall for. Temperaturene på jorden var disse årene mellom 1,1 og 1,2 grader varmere enn i tiden før industrialiseringen.

GLATT: Underkjølt regn er kanskje en av de skumleste værfenomenene i trafikken. Det fikk disse kinesiske billistene erfare. Video: Newsflare - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media