Ny strategi i Afghanistan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er lett og nødvendig å dele den sorgen som en hel nasjon føler over tapet av den norske offiseren i Afghanistan. Det er samtidig nødvendig å stille grunnleggende og vanskelige spørsmål om den situasjonen som regjeringen har valgt å sette norske soldater inn i. Hadde noen for ti år siden spådd at norske kvinner og menn i uniform skulle stå i fjerne Afghanistan, ville vedkommende bli sett på som rablende gal. Nå ikke bare er soldatene i Afghanistan. De er der for å utkjempe en krig mot et voksende opprør.

Både i Norge og internasjonalt har debatten om riktigheten av Natos operasjon i Afghanistan vært for lite framme. Terrorangrepet 11. september utløste artikkel 5 i Nato-pakten og medlemslandene sendte sine styrker i tråd med paktens forpliktelse om å hjelpe et angrepet medlemsland – i dette tilfellet USA. Nå har Natos ISAF-styrke mandat fra FN, men dette kan ikke overskygge behovet for en grunnleggende debatt om det er riktig og forsvarlig at soldater fra 37 hovedsakelig vestlige land skal brukes til å nedkjempe et opprør i Afghanistan med våpenmakt.

Denne debatten raser med full styrke om USAs videre engasjement i Irak. Og det er mange paralleller mellom situasjonen i Irak og Afghanistan. I begge land regjerer myndigheter som ble innsatt ved hjelp av utenlandske styrker og som er avhengig av styrkene for å kunne utøve myndighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer