Ny strategi i Afghanistan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lett og nødvendig å dele den sorgen som en hel nasjon føler over tapet av den norske offiseren i Afghanistan. Det er samtidig nødvendig å stille grunnleggende og vanskelige spørsmål om den situasjonen som regjeringen har valgt å sette norske soldater inn i. Hadde noen for ti år siden spådd at norske kvinner og menn i uniform skulle stå i fjerne Afghanistan, ville vedkommende bli sett på som rablende gal. Nå ikke bare er soldatene i Afghanistan. De er der for å utkjempe en krig mot et voksende opprør.

Både i Norge og internasjonalt har debatten om riktigheten av Natos operasjon i Afghanistan vært for lite framme. Terrorangrepet 11. september utløste artikkel 5 i Nato-pakten og medlemslandene sendte sine styrker i tråd med paktens forpliktelse om å hjelpe et angrepet medlemsland – i dette tilfellet USA. Nå har Natos ISAF-styrke mandat fra FN, men dette kan ikke overskygge behovet for en grunnleggende debatt om det er riktig og forsvarlig at soldater fra 37 hovedsakelig vestlige land skal brukes til å nedkjempe et opprør i Afghanistan med våpenmakt.

Denne debatten raser med full styrke om USAs videre engasjement i Irak. Og det er mange paralleller mellom situasjonen i Irak og Afghanistan. I begge land regjerer myndigheter som ble innsatt ved hjelp av utenlandske styrker og som er avhengig av styrkene for å kunne utøve myndighet.

Det er for tidlig å trekke enkle konklusjoner om Norge bør bli, forsterke eller trekke ut soldatene av Afghanistan. Det er mulig å konkludere med er at strategien som ISAF-styrken nå opererer etter i Afghanistan ikke virker. For hver Taliban-opprører styrken åpent skryter av å ha drept, dukker det opp nye. Afghanistan er mer urolig i dag enn da ISAF startet sin operasjon i 2002 og i åra som har gått har sivil gjenoppbygging av landet blitt kraftig forsømt. Det er brukt 11 ganger mer penger på den militære innsatsen enn på sivil hjelp. Dette groteske misforholdet må rettes opp. Hvis ikke vil konklusjonen i Afghanistan bli like lett å trekke som den i dag er for Irak: De utenlandske styrkene gjør mer skade enn gagn, og må ut.