Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny strategi i Irak

Helgas sabotasjeaksjoner i Irak varsler en ny strategi fra den irakiske motstandsbevegelsen. Målene er ikke lenger bare okkupantenes soldater, men utvides til også å gjelde sabotasje av landets økonomi og infrastruktur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag sto ei hittil ukjent motstandsgruppe, Iraks nasjonale muslimske motstandsbevegelse, fram på fjernsynsstasjonen al-Jazeera og kunngjorde at de ville slåss mot okkupantene med alle midler. De ville imidlertid ikke ramme amerikanerne på grunn av «provokasjonene mot Iraks befolkning» eller for mangelen på offentlige tjenester, men rett og slett ut fra prinsippet om at okkupanter må sparkes ut av landet.

SABOTASJEAKSJONENE

mot oljeledninger og vanntilførselen truer ikke bare Iraks økonomi, men kan også få alvorlige følger for USA.

Sabotasjen mot rørledningen som frakter olje fra Irak til Tyrkia, betyr tapte inntekter på rundt en halv milliard kroner i løpet av de ti dagene man regner at det vil ta før den er reparert igjen. Da ledningen ble sprengt, hadde den bare vært i gang i ei ukes tid.

Amerikanerne regnet med å finansiere okkupasjonen med irakiske oljepenger. Alt de hadde å gjøre var å sette rørledninger og oljebrønner i stand slik at Iraks enorme oljereserver kunne rette opp landets økonomi, og betale amerikanernes utgifter. Slik er det ikke gått. Nye sabotasjeaksjoner mot oljeinstallasjoner og infrastruktur vil svi hardt i amerikanernes lommebøker.

Kostnadene ved okkupasjonen er allerede ute av kontroll, og amerikanerne må betale nesten hele regningen.

PENTAGON ANTAR

at utgiftene i forbindelse med okkupasjonen vil ligge rundt 5 milliarder dollar i måneden. Andre analytikere sier at utgiftene vil ligge på rundt 600 milliarder dollar i løpet av ti år, mer enn USAs allerede enorme budsjettunderskudd.

Sabotasjeaksjonene, og angrepet på fengselet i Abu Ghraib, har skapt usikkerhet rundt motstandsgruppenes strategi, og frykt for store forsinkelser i gjenoppbyggingsarbeidet.

- Uforklarlig og fullstendig ubegripelig, sier Samir Shakir Mahmoud Sumaidy, medlem av den irakiske interimsregjeringen.

Og han fortsetter:

- De har ingen strategi, de vil bare skape kaos.

AMERIKANERNE HAR

lenge fått sterk kritikk på grunn av stadige strømbrudd og drivstoffmangel. Nå må de også være forberedt på vannmangel i den kvelende varmen i Irak, hvor det nå daglig er over 40 grader.

I går var over en million mennesker i Bagdad uten vann.

Sabotasjen mot vannforsyningen og oljeledningen kan raskt føre til nye protester fra befolkningen. Forrige helg kom det til opptøyer i Basra. Irakerne gikk mot de britiske soldatene fordi de var lei av strømbrudd og drivstoffmangel. Fram til da hadde det vært rolig i dette området, og ifølge britene var sabotasje årsaken til at folk ikke fikk nok strøm og drivstoff.

En lokal sunnileder sier at amerikanerne selv er skyld i sabotasjen mot oljeledningen fordi de ikke vil betale skikkelig for oppsyn med ledningene. Amerikanerne inngikk for en måned siden en avtale med et privat firma for å leie 6500 personer som skal ha ansvaret for vaktholdet. Så langt har det ikke hjulpet noe særlig.

SELV OM INTERIMSREGJERINGEN

ser på motstandsgruppenes strategi som «ubegripelig», synes sabotørene åpenbart at dette er fornuftig motstandskamp. Erfaringene hittil viser også at den jevne iraker ikke retter sinnet mot sabotørene, men mot okkupantene, som ikke klarer å håndtere situasjonen.

Og motivet for å angripe oljerørledningen er enkelt nok. Et stort flertall av irakerne tror amerikanerne er i Irak for å stjele oljen deres, samtidig som irakerne må finne seg i omfattende knapphet på bensin og strøm.

For dem er et angrep på oljeledningene et angrep på amerikanernes arbeid med å pumpe olje ut av landet.

MOTORVEI-BAD: Angrep på økonomi og infrastruktur markerer et skifte i motstandsbevegelsens strategi i Irak. Et yrende badeliv på motorveien ble resultatet etter sabotasjen mot hovedvannledningen i Bagdad i helga.