Ny streik kan bli lang

Organiserte i Handel og Kontor vil streike for lønnskravene sine og for fire feriedager. Meklingsfristen er satt til midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det blir streik, så er det fordi vi mener alvor, sier informasjonssekretær Martin Steen i Handel og Kontor.

Steen sier det ennå er helt åpent hvor lang tid meklingen vil ta.

- Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at meklingen vil vare fram til fristen ved midnatt, sier han.

Butikkjeder rammes

Flere butikkjeder kan rammes av streik fra i morgen tidlig hvis ikke LO og Handels- og Servicenæringens hovedorganisasjon blir enige om en tariffavtale innen midnatt. Cubus, Lindex, Kappahl og Hennes & Mauritz er blant kleskjedene som kan rammes.

Møbelkjeder som Det Norske Møbelsenter og IKEA kan også bli rammet ved streik, og matvarekjeder som RIMI, ICA og Spar kan få problemer med forsyningene hvis fagorganiserte ved Haakon Distribusjon blir tatt ut i streik.

Langvarig

En streik innenfor handel- og kontornæringen kan bli lang.

- Vi vil kunne streike så lenge det er nødvendig, sier Steen.

Det er likevel ikke slik at butikker vil lammes helt av en ny streik. Mange ansatte i butikknæringen er ikke organisert, og de fleste forretningene vil derfor kunne holde åpent.

Meklingen innebærer noe firing på kravene fra begge parter, men Handel og Kontor mener flere av kravene arbeidstakerne kommer med har metningspunkter.

- Jeg kan ikke gå i detalj om kravene, men spørsmål som gjenstår er lønn og gjennomføring av fire nye feriedager. Vi ønsker en mer fleksibel gjennomføring av feriedagene for arbeidstakerne.

Informasjonsdirektøren i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Inngunn Jordheim, kan ikke uttale seg om arbeidsgiversidens vilje til å strekke seg i meklingen.

- Vi sitter i innspurten av meklingen og det er mye som er vanskelig, sier Jordheim til Dagbladet.