HELLIGDAGSSTRID: Venstre mener regjeringens forslag ikke går langt nok. Dette bildet er fra en søndasgsåpen butikk i Trondheim. Foto: Dagbladet
HELLIGDAGSSTRID: Venstre mener regjeringens forslag ikke går langt nok. Dette bildet er fra en søndasgsåpen butikk i Trondheim. Foto: DagbladetVis mer

Ny strid om søndagshandel

Venstre sier nei til regjeringens høringsforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av alternativene i striden om søndagsåpne butikker har dermed flertall på Stortinget.

 - Regjeringen bør invitere oss til samtale så snart som overhodet mulig, sier Grande til Dagens Næringsliv.

Regjeringen åpner for to modeller for søndagshandel. Den ene slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

Tirsdag ble det klart at Venstre sier nei til begge forslagene, slik de er utformet. Det skjer til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker skal være søndagsåpne eller ikke.

- Overrasket Høyres Henrik Asheim er overrasket over utspillet fra Trine Skei Grande.

- Jeg synes det er rart at hun går langt i å avvise et forslag som er basert på Venstres egen politikk, sier Asheim, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Det er denne komiteen som vil behandle forslaget om søndagsåpne butikker, dersom regjeringen da ikke velger å legge det bort.

- Det ville overraske meg stort. Regjeringen og Venstre er enige om å legge til rette for økt søndagshandel. Spørsmålet er bare hvordan dette skal skje, sier han.

Venstre mener forslaget fra regjeringen ikke går langt nok.

- Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen. Slik at man kan stenge i deler av kommunen og ikke i andre - slik man for eksempel gjør med skjenking i dag, sier Grande til DN.

Imot Regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, sier blankt nei til økt søndagshandel, noe det har til felles med Ap, SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Også fagbevegelsen, handelsnæringen og arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier nei til oppmyking av regelverket. Regjeringen viser på sin side ingen tegn til å snu, en uke før høringsfristen utløper.

- Vi inviterer selvsagt gjerne Trine Skei Grande inn til samtale om hvordan vi kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker. Vi har hørt to forslag, men det ligger mange muligheter mellom disse to forslagene, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til DN.

- Selv bestemme At primærforslaget fra regjeringen må skrinlegges til fordel for Venstres modell, der kommunene avgjør, vil ikke Høyres Henrik Asheim uten videre gå med på.

- Vi fastholder at det er bedre at butikkene selv får bestemme. Det sitter langt inne å gi seg. KrF foretrekker jo vår modell framfor Venstres, som de mener er mer ekstrem, sier han til NTB.

Venstre vingler, mener Frps Erlend Wiborg, som er første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Regjeringen la sin primærpolitikk ut på høring, men la også Venstres alternativ ut på høring, i tråd med det Venstre sier i sitt partiprogram. Det er uredelig av Venstre hvis de nok en gang går tilbake på hva de lover i sitt partiprogram og hva de har lovet velgerne, sier Wiborg til NTB.

(NTB)