Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny strøm mot Albania

KUKES (Dagbladet): Strømmen av traktorer med kjerrer strakk seg så langt øyet kunne se ved grenseposten Morina i går. FNs Høykommissær for flyktninger frykter at så mange som 50000 er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kukes, som alt har over 100 000 flyktninger, kan ikke ta flere. Myndighetene i Albania og Høykommissæren har nå avtalt at flyktningene her må flyttes lenger inn i Albania.

Ved Morina på grensa utviklet det seg utover dagen kaotiske tilstander etter hvert som ei uendelig rekke av traktorer, noen enslige biler og store flokker av flyktninger til fots kom over brua inn i Albania.

Flyktningene fortalte om kilometerlange køer langs veien på den andre sida, inne i Kosovo. Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) kom det på ettermiddagen 1500 mennesker i timen.

Innenfor rekkevidde

Kukes er ikke noe trygt sted for flyktninger, ettersom de er innenfor rekkevidde av serbisk skyts. Men flyktningene, som tror de kan dra hjem snart, vil ikke ha lengre hjemvei.

Hver traktor, hver kjerre, hver bil har en egen historie å fortelle. Men alle dreier seg om flukt, redsel, smerte, slit og sorg. De har ofte vært ukevis på flukt, de er jagd ut av Kosovo av serbiske styrker, unge menn er arrestert eller skutt, og en del av dem har opplevd å være skyteskive for serbiske styrker mens de har flyktet.

I går kunne 37 år gamle Emine Metrame fortelle Dagbladet en av disse historiene.

Barna skremt

Ut av en bil kom hun med sine to sønner og sin skadeskutte ektemann, 38 år gamle Flamur, som ennå har ei kule i foten.

- I går klokka 11 var vi på veien med mange traktorer da serberne begynte å skyte mot oss, helt uten foranledning. Jeg prøvde å verne barna. Da ble han truffet, skutt i foten, sier Emine til Dagbladet og forsøker å holde tårene tilbake.

Da ektemannen ble skutt, begynte hun å gråte. Men det skremte barna, Valoni på ni og Arbi på åtte år, så Emine måtte holde igjen tårene. Da mannen i går, i Albania, ble båret ut av bilen på båre, begynte begge sønnene å gråte hysterisk. De trodde det var serberne som tok faren fra dem.

Serbiske styrker åpnet ild mot dem ved Zallc. Det pågikk ingen skuddveksling der med UCK-geriljaen, og skuddene virket helt umotiverte, sier flyktningene.

Politiforsterkninger

Familien kommer fra Mitrovica, som de måtte forlate for en måned siden, og endte opp i Kline, der serbiske styrker samlet flyktninger i et tomt hus. Alle hus rundt var brent ned, forteller hun, unntatt de som tilhørte serbere. For to dager siden la de ut på veien mot Albania.

Morina tok lørdag imot over 8000 flyktninger, etter ei uke hvor strømmen nesten hadde tørket inn. I går lå det an til 9000- 10 000 flyktninger før natta satte inn.

Grenseposten måtte i går tilkalle forsterkninger av politi fra Tirana for å unngå videre kaos.

TRAKTORFLUKT: Et tog av flyktninger til fots og på traktor strakk seg i går kveld så langt man kunne seg inn i Kosovo.
<B>REDDET: Gråtende kommer de kosovoalbanske flyktningene til en foreløpig sikrere tilværelse i Albania.