TYFUS: 
Mennesker blir smittet av bakterien tyfoid ved å drikke eller spise forurenset materiale. Symptomene er kvalme, feber, magesmerter og rosa flekker på brystet. Uten behandling kan sykdommen føre til komplikasjoner som kan være dødelig hos opptil 20 prosent av pasientene. Foto: Scanpix
TYFUS: Mennesker blir smittet av bakterien tyfoid ved å drikke eller spise forurenset materiale. Symptomene er kvalme, feber, magesmerter og rosa flekker på brystet. Uten behandling kan sykdommen føre til komplikasjoner som kan være dødelig hos opptil 20 prosent av pasientene. Foto: ScanpixVis mer

Ny studie: - Resistent bakterie sprer seg som en stille epidemi

74 forskere fra hele verden slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En epidemi av en antibiotikaresistent tyfoid-bakterie sprer seg stille gjennom Afrika og Asia, ifølge en stor internasjonal studie som ble publisert i anerkjente Nature Genetics mandag.

Mennesker blir smittet av tyfoid ved å drikke eller spise forurenset materiale. Uten behandling kan sykdommen føre til komplikasjoner som kan være dødelig hos opptil 20 prosent av pasientene, skriver Reuters.

- Dominerende Det finnes vaksiner, og vanlige bakteriestammer av infeksjonen kan behandles med antibiotika.

Men den nye studien viser at en ny versjon av bakteriestammen - som har fått navnet H58 - er resistent mot en rekke typer antibiotika.

Og ikke nok med det - denne bakteriestammen er nå i ferd med å bli dominerende, mener forskerne.

- H58 erstatter de andre bakteriestammene hos tyfoid, endrer hele den genetiske arkitekturen til sykdommen og skaper en tidligere undervurdert, men pågående epidemi, sier forskerne i en uttalelse om sine funn.

74 forskere fra mer enn 20 land har deltatt med data til studien, som antas å være en av de mest omfattende på genetikk og smitte noen sinne, skriver nyhetsbyrået Reuters.
  I jordskjelvrammede Nepal I løpet av en 20 års periode, fra 1992 til 2013, har forskerne analysert mer enn 1800 prøver av tyfoid-bakterier fra 63 land. I 47 prosent av prøvende var H58 bakteriestammen, konkluderer de.

De mener resultatene gir grunn til bekymring for hele den internasjonale folkehelsa.

Ifølge Guardians artikkel har H58-stammen blitt påvist i jordskjelvrammede Katmandu, og forskerne frykter at det skal komme en bølge av infeksjoner i landet.

- Tiltak Seniorforsker Kathryn Holt fra Universitetet i Melbourne i Australia mener H58-bakterien er kommet for å bli. Forskerne understreker derfor behovet for gode vaksineprogrammer, samt en forbedring av kvaliteten på vann og sanitære anlegg.

- Bakterier adlyder ikke internasjonale grenser, så eventuelle tiltak for å begrense spredningen av må være globalt koordinert, sier Stephen Baker ved sykehuset for tropiske sykdommer i Vietnam.