GIFTIG TÅKE: En mopedist har tatt aniktsmaska til hjelp på en forurenset dag i beijing i juni i år. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIX
GIFTIG TÅKE: En mopedist har tatt aniktsmaska til hjelp på en forurenset dag i beijing i juni i år. Foto: AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Ny studie: 4000 dør av den kinesiske smogen - hver dag

Kullfyringa går på helsa løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morgenstund gir kull i munn. Det er den sørgelige hverdagen for mange kinesere.

Befolkningen i de tettbefolkede områdene øst i Kina puster inn ekstremt forurenset og skadelig luft.

Kombinasjonen av urbanisering, at kineserne samler seg i millionbyer, og at svært mange fortsatt fyrer med kull, gjør at giftige tepper av smog ligger over mange kinesiske storbyer.

En ny studie, publisert ved Berkeley-universitetet i California, har forsøkt å tallfeste hvilke lidelser forurensningen påfører den kinesiske befolkningen:

Luftforurensningen i Kina koster 4000 mennesker liver hver dag, og er skyld i en av seks tidlige dødsfall i Kina, hevdes det i studien.

I alt mener forskerne at 1,6 millioner kinesere dør hvert år av lunge-, hjerte- og slagproblemer på grunn av den ureine lufta, spesielt på grunn av partikkelforurensning.

Kullet har skylda En av hovedforfatterne av studien, Robert Rohde sier til AP at 38 prosent av Kinas 1,3 milliarder innbyggere bor i områder som ville være klassifisert som skadelige for helsa etter amerikansk standard.

- Det er et veldig høyt tall. Noen av de verste områdene er sørvest for Beijing, sier Rohde til AP.

Hele det østlige Kina er rammet av verre partikkelforurensning enn USA.

- Med andre ord puster nesten alle i Kina inn luft som er mer forurenset enn den verste lufta i USA, sier Rohde til AP.

Kina er verdens største kullkonsument. I overkant av 65 prosent av all energiproduksjon i landet kommer fra kullkraftverk.

Som følge av den økonomiske oppturen i Kina, doblet landet elektrisitetstilførselen fra kullkraftverk fra 2002 til 2007. Det globale forbruket av kull økte med 26 prosent i det samme tidsrommet.

Stengte byer I oktober 2013 måtte millionbyen Harbin stenge ned og oppfordre folk til å holde seg innendørs etter at luftforurensningen nådde ekstreme nivåer.

Den helsefarlige tåka målte da opptil 400 ganger høyere konsentrasjoner enn det Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som forsvarlig nivå. Skoler og barnehager ble stengt, og ingen fly kunne lande, da sikten var mindre enn ti meter.

Samme år måtte Beijing innføre liknende tiltak.

Luftforurensninga i Kina er verst om vinteren, når folk fyrer med kull for å holde varmen.

KØLER PÅ: Kina er verdens største kullkonsument, og kullkraft er lokomotivet i det kinesiske industrieventyret. Det fører imidlertid til ekstreme forurensningsproblemer i de tettest befolkede delene av landet. Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS / NTB SCANPIX
KØLER PÅ: Kina er verdens største kullkonsument, og kullkraft er lokomotivet i det kinesiske industrieventyret. Det fører imidlertid til ekstreme forurensningsproblemer i de tettest befolkede delene av landet. Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer