SURERE HAV: Forsuring av havene var en hovedfaktor da 95 prosent av alt marint liv døde ut for 252 millioner år siden, mener forskere. Foto: AFP PHOTO /  MARK RALSTON
SURERE HAV: Forsuring av havene var en hovedfaktor da 95 prosent av alt marint liv døde ut for 252 millioner år siden, mener forskere. Foto: AFP PHOTO / MARK RALSTONVis mer

Ny studie avslører hvorfor 95 prosent av alt liv i havet døde ut

Forsuring av havet førte til tidenes masseutryddelse for 252 millioner år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen tvil om at forurensning og klimafordandringer blir en av de store utfordringene for menneskeheten og planeten i det 21. århundre.

Men denne utfordringen kan være både større og mer akutt enn tidligere antatt. I alle fall om vi skal tro en ny studie på området.

Den største masseutryddelsen i verdenshistorien var den såkalte Perm-Trias utryddelsen for 252 millioner år siden. 90 til 95 prosent av alle sjødyrarter døde ut, samt 70 prosent av alle organismer på land.

Det finnes en rekke teorier om hva som forårsaket masseutryddelsen, og den besto antakelig av flere faser med forskjellige årsaker.

Den nye studien, som er utført av ti forskere ved seks europeiske universiteter, hevder at en hovedårsak til utryddelsen var voldsomme karbonutslipp og forsuring av verdenshavene.

Hele næringskjeden i havet gikk i oppløsning nedenfra og opp da de minste organismene ikke taklet den lavere PH-verdien, og ting normaliserte seg ikke før 95 prosent av alle artene hadde dødd ut.

- Kan skje igjen Den utløsende årsaken til massedøden for 252 millioner år siden var antakelig en rekke vulkanutbrudd i Sibir. Studien forteller at det «... første til en hurtig og massiv injeksjon av karbon i havene. Dette førte igjen til en forsuring som tok livet av store deler av det marine dyrelivet».

Så er spørsmålet - kan dette skje igjen?

«Ja», sier medforfatter av den nevnte studien, professor ved universitetet i Edinbourgh Rachel Wood.

- Vi er bekymret for forsuringen av havene også i dag. Selv om mengden karbon som ble sluppet ut i atmosfæren den gang kanskje var noe større, er hastigheten i dag like stor, sier hun i en epost til vice.com.

Surere hav Og nettopp hastigheten er ifølge henne en nøkkelfaktor.

- Hastigheten er kritisk fordi havene absorberer mye av karbondioksiden (CO2) fra atmosfæren. Faktisk så mye som 30 prosent av de menneskelige utslippene. For å oppnå kjemisk balanse reagerer en del CO2 med vannet, og danner karbonsyre. Denne reagerer igjen med vannmolekyler og øker syrenivået i havet betraktelig, sier Wood.

Hun forteller videre at overflate-PHen på verdenshavene har sunket fra 8,25 til 8,14 siden.