<b>NY STUDIE:</b> Skuespiller Christina Hendricks' karakter i serien «Mad Men» gjorde aldri noen hemmelighet av at hun spilte på sin feminitet i arbeidssituasjoner. Nå viser en ny studie at man har 19 ganger så stor sjanse for å få et jobbintervju om man leverer bilder med et utfordrende antrekk. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB Scanpix
<b>NY STUDIE:</b> Skuespiller Christina Hendricks' karakter i serien «Mad Men» gjorde aldri noen hemmelighet av at hun spilte på sin feminitet i arbeidssituasjoner. Nå viser en ny studie at man har 19 ganger så stor sjanse for å få et jobbintervju om man leverer bilder med et utfordrende antrekk. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB ScanpixVis mer

Ny studie avslører: «Kvinner med dyp utringning har 19 ganger så stor sjanse for å få et jobbintervju»

- Ganske sjokkerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å ha på seg en topp eller kjole med dyp utringning øker sjansene for å bli innkalt til et ansettelsesintervju betraktelig.

Det hevder den franske forskeren Sevag Kertechian fra Paris-Sorbonne-universitetet.

Torsdag skal han presentere funnene sine på «Appearance Matters Conference» i London under foredraget «The impact of low-cut clothing on the selection of saleswomen and accountant candidates».

400 søknader

Måten Kertechian har gjennomført den empiriske studien på, er at han har tatt to kvinner med ganske likt utseende og så å si identiske kvalifikasjoner.

Det ble så sendt ut 400 søknader med bilder. 200 av hver av kvinnene der de hadde konservativ bekledning på 100, og mer utfordrende antrekk med dypere utringning på de resterende 100.

Stillingene det ble søkt på var innenfor salg og regnskap, og studien er gjennomført over en treårsperiode.

Resultatet viser at søknadene med de utfordrende bildene i snitt fikk 19 ganger så mange tilbud om jobbintervju. Det gjaldt både salgsstillinger der kontakt med kunder er sentralt, og regnskapsjobbene der man jobber på et kontor.

- Skuffende

Kertechian, som har gjennomført undersøkelsen, sier ifølge Telegraph at selv om man ser en tydelig trend, vil det være nødvendig med mer forskning på området. Han er skuffet over holdningene funnet avslører.

- Resultatene er ganske sjokkerende og negative, sier han, før han legger til.

- Men de er ikke nødvendigvis overraskende.

Fordomssamfunnet

Svein Ingar Kaldal er historiker ved NTNU og arbeider blant annet med fagfeltene arbeidsmiljø, makt i arbeidslivet og trakassering. Han sier seg langt på vei enig med Kertechian i at dette ikke er overraskende, men skuffende.

- Dette viser fordomssamfunnet vårt. Det er ikke overraskende i det hele tatt. Denne typen fordommer har vi dokumentert i veldig mange sammenhenger, sier Kaldal.

- Det er et enda sterkere fokus på utseende nå enn tidligere. Man hører jo også enkelthistorier, om jenter som søker på jobber og tenker seg godt igjennom hvilke bilder de bruker.

20 prosent

Studien til Kertechian kommer kort tid etter en annen rapport som viser at kvinner som bruker mer sminke tjener mer penger.

Rapporten, som er gjennomført av Universitetet i Chicago og Universitetet i California-Irvine, viser at det som blir kategorisert som «attraktive kvinner» tjener 20 prosent mer enn de som blir kategorisert som «lite attraktive».

Funnene slår også fast at denne forskjellen gjelder for begge kjønn, men at det for kvinner er eksempler som buede øyevipper og leppestift som gjør de største utslagene.