Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON
Foto: AFP PHOTO / Jim WATSONVis mer

Forskning

Ny studie: Bruk av e-sigaretter kan føre til stivere blodårer

- Det er økende bevis for mulige alvorlige skadelige helseeffekter av e-sigarettrøyking, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny, svensk studie, kan bruk av e-sigaretter som inneholder nikotin føre til stivere blodårer, og dermed øke risikoen for hjerteinfarkt og slag.

15 friske personer, som aldri hadde røyket e-sigaretter før, deltok i studien som ble gjennomført av forskere ved Karolinska Institutet i Sverige.

Stivere blodårer

Forskerene fant at dem som fikk e-sigaretter med nikotin fikk økt puls og økt blodtrykk, samt at stivheten i blodårene deres økte cirka tre ganger mer enn hos dem som fikk nikotinfrie e-sigaretter.

Tidligere forskning har vist at stivere blodårer (arterier) er forbundet med økt risiko for senere hjerteinfarkt og slag.

- Viktig å ha en kritisk holdning

Ifølge lege og forsker Magnus Lundbäck ved Karolinska Institutet, var endringene i blodårenes stivhet midlertidige, og dette er også sett ved bruk av vanlige sigaretter.

Forskeren understreker at studiens funn er preliminære, men mener de er viktige.

- Resultatene vår understreker viktigheten av å ha en kritisk holdning til bruk av e-sigaretter, særlig blant helsepersonell. Det er økende bevis for mulige alvorlige skadelige helseeffekter av e-sigarettrøyking, sier Lundbäck i en pressemelding, ifølge Dagens Medisin.