Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny studie: De fleste Facebook-vennene dine er «falske»

Men Facebook kan lure deg til å tro at du har flere nære venner enn det som er tilfellet.

VENNER? Hvor mange av Facebook-vennene dine ville brydd seg om katten din døde? Ikke så mange, viser ny studie. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VENNER? Hvor mange av Facebook-vennene dine ville brydd seg om katten din døde? Ikke så mange, viser ny studie. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang undret deg over hvorvidt Facebook-vennene dine bryr seg om deg i den virkelige verden?

Svaret er mest sannsynlig nei, viser en ny studie, ifølge The Independent.

Robin Dunbar, som er professor i evolusjonspsykologi ved universitetet i Oxford har undersøkt forholdet mellom Facebook-venner og det vi kan kalle virkelige venner. 

Konklusjonen er at svært få av personene vi er venn med på Facebook er «ordentlige» venner.

Personene Dunbar har forsket på har i gjennomsnitt rundt 150 venner på Facebook. Likevel er det bare 14 av dem som uttrykker sympati dersom  noe har gått galt.

Gjennomsnittspersonen i studien sier at kun 27 prosent av Facebookvennene var ordentlige venner. 

Disse tallene kan i stor grad overføres til livet utenfor den virtuelle verden, der man har flere bekjente enn man har nære venner. Men vennelisten på Facebook, kan lure oss til å tro at vi har flære nære venner enn vi egentlig har, skriver den britiske avisa.

Dunbar har også konkludert med at vi tilsynelatende ikke bruker sosiale medier til å utvide omgangskretsen vår, men at vi bruker dem som et middel til å vedlikehold vennskap når vi ikke har mulighet til å møtes ansikt til ansikt. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media