- BRA FOR HJERNEN: I en studie som i dag er gjengitt av forskning.no, kommer det fram at 25 prosent av forsøkspersonene med en snittaler på 79 år, presterte bedre på kognitive tester etter to måneder på Facebook.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
- BRA FOR HJERNEN: I en studie som i dag er gjengitt av forskning.no, kommer det fram at 25 prosent av forsøkspersonene med en snittaler på 79 år, presterte bedre på kognitive tester etter to måneder på Facebook. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Ny studie fastslår: Facebook gjør eldre smartere

- Ble flinkere til å holde fokus på relevante opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning fra universitetet i Arizona viser at eldre kan ha god nytte av sosiale medier, som blant annet Facebook.

I en studie som i dag er gjengitt av forskning.no, kommer det fram at 25 prosent av forsøkspersonene med en snittaler på 79 år, presterte bedre på kognitive tester etter to måneder på Facebook.

Relevante opplysninger Studien, som nylig ble lagt fram på International Neuropsychological Society Annual Meeting på Hawaii, er utarbeidet av doktorgradsstudenten Janelle Wohltmann.

- Vi vet lite om eldres bruk av sosiale medier. De er en stadig voksende brukergruppe på Facebook, så det er viktig å drive forskning på dem, sier Wohltmann i en pressemelding.    

Hun undersøkte det kognitive utbyttet eldre i alderen 68-91 har av å bruke Facebook. Testene hadde til hensikt å måle hvor godt arbeidsminnet til testpersonene fungerte.  

De Facebook-kyndige var flinkere til å holde fokus på relevante opplysninger, mens de stadig måtte forholde seg til ny informasjon, skriver forskning.no.

- Skikkelig innføring Wohltmann understreker at det utvilsomt finnes andre måter enn Facebook for eldre å trimme hjernen på.

- Det er viktig å forstå og kjenne til de aspektene ved Facebook som folk er bekymret for, som hvordan man sikrer profilen sin. Så jeg ville ikke foreslå at bestemor rekrutteres umiddelbart, med mindre noen kan gi henne en skikkelig innføring og støtte i sikker bruk, sier hun.     

I alt 42 personer deltok i studien. 14 av disse hadde aldri brukt Facebook tidligere.

Eldre nordmenn på Facebook I rapporten «Personvern 2013 - tilstand og trender», som er et resultat av en undersøkelse Datatilsynet og Teknologirådet har gjennomført i år kom det fram at 93 prosent av nordmenn i alderen 15-29 år har en Facebook-konto, og at over halvparten av alle over 60 år er på Facebook.

Ifølge direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon har særlig de eldre brukerne en passiv holdning til personvernet. Seks av ti i aldersgruppa over 60 år har aldri endret personverninnstillingane.

- Det er et varsko, og vi har hatt møter med Facebook om at de må legge til rette for at folk kan endre personvernopplysningene. Samtidig må det en skjerpings til hos de over 60 år. De må vise større ansvar for egne opplysninger, men også når det gjelder bilder de legger ut om andre - for eksempel av barnebarna, sier Thon.

ELDRE PÅ FACEBOOK:  En undersøkelse Datatilsynet og Teknologirådet har gjennomført i årviser at  93 prosent av nordmenn i alderen 15-29 år har en Facebook-konto, og at over halvparten av alle over 60 år er på Facebook.

Foto: Berit Roald / SCANPIX
ELDRE PÅ FACEBOOK: En undersøkelse Datatilsynet og Teknologirådet har gjennomført i årviser at 93 prosent av nordmenn i alderen 15-29 år har en Facebook-konto, og at over halvparten av alle over 60 år er på Facebook. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer