<strong>OPPSIKTSVEKKENDE:</strong> Gjennom 3000 år, nærmest fra begynnelse til slutt, ble oldtidas Egypt regnet som verdens mest avanserte sivilisasjon. Nå hevder en oppsiktsvekkende ny studie at det hele kan ha tatt slutt som følge av vulkanutbrudd og klimaendringer. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Gjennom 3000 år, nærmest fra begynnelse til slutt, ble oldtidas Egypt regnet som verdens mest avanserte sivilisasjon. Nå hevder en oppsiktsvekkende ny studie at det hele kan ha tatt slutt som følge av vulkanutbrudd og klimaendringer. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ny studie hevder oldtidas Egypt kan ha blitt veltet av klimaendringer

Kan bli nødt til å skrive om historien etter sjokkerende forskningsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjennom 3000 år, nærmest fra begynnelse til slutt, ble oldtidas Egypt regnet som verdens mest avanserte sivilisasjon. Nå hevder en oppsiktsvekkende ny studie at det hele kan ha tatt slutt som følge av vulkanutbrudd og klimaendringer.

Det vil i så fall snu opp ned på historikeres forståelse av imperiets fall, og langt viktigere, vår forståelse av hvilken effekt klimaendringer har hatt på historiske samfunn, ifølge forskerne bak rapporten.

Rundt 70 prosent av verdens befolkning lever i områder som, på samme måte som oldtidas egyptere, er avhengig av monsuner for å sikre sine avlinger, og dermed kan bli ofre for de samme problemene skriver The Independent.

- Av stor betydning

Studien, som er gjennomført av forskere ved det anerkjente universitetet Yale i USA, viser en sammenheng mellom klimaendringer og en påfølgende effekt på økonomien, den politiske stabiliteten og den militære beredskapen i oldtidas Egypt.

- Studien er av stor betydning for den pågående debatten om klimaendringer, sier Joseph Manning, som er hovedforfatteren bak studien

Forskerne sammenliknet data fra moderne klimaforskning med historiske beretninger, for å undersøke hvordan store vulkanutbrudd påvirket vanntilførselen i Nilen. De mener utbruddene hadde en klar sammenheng med lavere vannføring i elva under sommerflommene, som reduserte jordbrukernes tilgang til vann som var avgjørende for å sikre gode avlinger.

Kan ha løst gåten

Studiens forfattere skriver at vulkanutbrudd kan ha forstyrret klimaet ved å spy ut svovelholdige gasser i stratosfæren. Der er gassene med på å danne små partikler (aerosoler) som reflekterer innkommende solstråler tilbake til verdensrommet, sier studiens medforfatter Francis Ludlow, ved Trinity College i Dublin.

Dette vil ha påvirket vannets kretsløp globalt, og ha ført til redusert fordamping av vannmasser. Dermed vil det ha kommet mindre nedbør og derfor også mindre vann i Nilen, mener forskerne.

Det kan ha ført til tørke og sultkatastrofer, som igjen skal ha ført til misnøye og opptøyer som var med på å velte det Ptolemeiske styret i Egypt. Styret fikk en endelig og brå slutt, da dronning Kleopatra og Marcus Antonius tapte slaget ved Actium mot Octavius (seinere keiser Augustus).

Den ptolemeiske epoken (år 305-30 før vår tidsregning) i oldtidas Egypt er kjent for stor kulturell og materiell framgang og velstand. Men det var også en periode med stor politisk omveltning, og opprør mot den herskende ptolemeiske familien.

Hvorfor det skjedde har forblitt et mysterium, til tross for at tidsperioden er godt dokumentert.

Denne dokumentasjonen gir imidlertid forskere grunnlag for en detaljert forståelse av viktige historiske hendelser. Og i den ferske studien hevder forskerne at de kan ha funnet svaret på gåten.

Leter etter flere svar

EN FORSVUNNEN BY: Byen Thonis Heracleion forsvant under sjøen i det åttende århundre. Det er ikke før de siste årene at rester av byen er blitt oppdaget, begravd under sanden i Middelhavet. Video: Franck Goddio / Hilti Foundation http://bit.ly/18oxU8R Vis mer

Nilen var av monumental betydning for innbyggerne i ptolemeiske Egypt. Den årlige regnperioden hver sommer førte til oversvømmelser i elva, som bidro til å få opp avlinger som sørget for mat til befolkningen.

År med lite vann i elva, og påfølgende dårlige avlinger, ble etterfulgt av protester fra folket, ifølge historiske tekster.

Fram til i dag har ikke forskere hatt noe godt svar på hva som førte til de dårlige årene. Yale-studien hevder at den lave vannstanden var et resultat av vulkansk aktivitet, som var med på å sørge for klimaendringer, dårlige avlinger og påfølgende uro.

- De gamle egypterne var nesten utelukkende avhengige av sommerflommene i Nilen for å få tilstrekkelige avlinger. I de årene som ble påvirket av vulkanutbrudd ble disse flommene redusert, noe som førte til sosialt stress som kunne utløse uro, og ha andre politiske og økonomiske konsekvenser, sier Manning.

Forskerne bak håper nå at de kan gjøre et dypdykk i historiske skrifter, som kan støtte deres argument om at vulkanutbrudd, klimaendringer og den påfølgende uroen kan ha vært grunnen til at den gamle egyptiske sivilisasjonen «forsvant».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer