Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny studie: Ibuprofen virker forstyrrende på mannlige hormoner

Bruk av Ibuprofen og andre smertestillende midler har negativ effekt på testiklene til unge menn ifølge ny studie.

BENNELSESDEMPENDE: Legemidler som inneholder Ibuprofen bør ikke brukes for ofte ifølge professor. Foto: Scanpix
BENNELSESDEMPENDE: Legemidler som inneholder Ibuprofen bør ikke brukes for ofte ifølge professor. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) utviklet en liten gruppe unge menn, som tok Ibuprofen, en hormonell tilstand som vanligvis ikke kommer før i overgangsalderen, hvis den i det hele tatt kommer.

Denne hormonelle tilstanden er knyttet til redusert fruktbarhet, melder CNN.

31 idrettsutøvere mellom 18-35 år deltok i studien. 14 av dem tok en daglig dose med Ibuprofen på 600 milligram to ganger om dagen, mens resten av deltagerne fikk placebo.

Medisiner som Ibuprofen blir ofte tatt av toppiidrettsutøvere før de skal prestere for å forebygge smerter.

Påvirket mannlige hormoner

I løpet av 14 dager ble mannlige hormoner hos mennene som tok ibuprofen i studien påvirket av hvor mye av medisinen som sirkulerte i blodet.

Bernard Jégou, medforfatter på studien og direktør for Institutt for forskning innen miljø og arbeidshelse i Frankrike, opplyser til CNN at tilstanden, som oppsto blant mennene som deltok i studien gjennom en kort periode, var reversibel, men sier at det er usikkert om det samme gjelder langtidsbruk av ibuprofen.

- Studien er grundig og gir ny innsikt i hvordan hormondannelse i testikkelen påvirkes av medisiner. Den blir utvilsomt fulgt opp av andre forskere med mer målrettede undersøkelser om hvilke konsekvenser funnene har, sier Peter Fedorcsak, professor ved Universitetet i Oslo og avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

- Ikke sukkertøy

Ifølge Fedorcsak er det for tidllig å si hvor alvorlige disse funnene kan være.

- Ibuprofen er en veldig utbredt medisin. Selv mindre ugunstige effekter kan få store konsekvenser når det brukes hos mange. Det er ikke påvist i denne studien at ibuprofen vil påvirke fertilitet. Når det er sagt er ikke ibuprofen sukkertøy og bør kun brukes når det er behov for smertelindring eller mot betennelse over kortest mulig tid, sier Fedorcsak.

Når kroppen får en betennelse frigjøres hormonaktige molekyler kalt prostaglandiner. Disse bidrar til blant annet hevelse og smerte. Fedorcsak forteller at prostaglandiner kan ha en effekt på testikkelen.

- Ibuprofen hemmer enzymer som danner prostaglandin, derfor er ibuprofen effektiv mot betennelse og smerte, men kan ha utilsiktede virkninger på testikkel, slik denne studien beskriver, sier Fedorcsak.

Nye funn

Ifølge professoren har det vært kjent at prostaglandiner kan påvirke hormondannelse i testikkelen hos forsøksdyr.

- Studien utvider dette ved å dokumentere at ibuprofen, som påvirker dannelse av prostaglandiner, også vil medføre endringer i testikkelens hormondannelse hos mennesker. Dette er nytt, sier Fedorcsak.

Fedorcsak forteller at kroppens andre hormoner kompenserer for ibuprofen, slik at det ikke oppstår hormonell ubalanse. I hvert fall ikke ved kort behandling.

Økende barnløshet

- Det var ikke forskjell i testosteronnivået i løpet av studien, men det var en ulikhet i konsentrasjonen av et hormon som påvirker produksjonen av testosteron. Dette er interessant, men det må bekreftes av andre før man kan trekke konklusjoner, sier Per Magnus, leder ved senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Magnus ser man at barnløshet blant menn er økende.

- Vi lurer på hvor mye av den økningen som har sosiale årsaker og hvor mye som er nedsatt biologisk evne til å få barn. Alle nye hypoteser om medikamenter eller andre påvirkninger viktige, sier han.

Ifølge Norsk Helseinformatikk, regner man med at 1/3 av tilfellene med infertilitet skyldes feil hos mannen, 1/3 feil hos kvinnen og 1/3 en kombinasjon av mann og kvinne.

Påvirket guttebabyer

Den nevnte studien er, ifølge CNN, en fortsettelse av en tidligere studie på gravide kvinner utført av de samme franske og danske forskerne. Denne studien viste at smertestillende medisiner som aspirin, acetaminophen (også kjent som paracetamol) og ibuprofen hadde en negativ effekt på testiklene hos guttefostere.

- Alle de tre medisinene virker forstyrrende på mannlige hormoner, sier David M. Kristensen, medforfatter av studien og forsker ved Københavns Universitet, til CNN.

Ifølge Kristensen økte også bruken av medisinene sannsynligheten for medfødte misdannelser hos guttebabyer.

CNN har vært i kontakt med Pfizer og Johnson & Johnson, som lager Advil og Motrin, to merkenavn for ibuprofen som man får kjøpt over disk og fått svar fra «The Consumer Healthcare Products Association», en handelsgruppe som representerer produsenter av medisiner og kosttilskudd som selges over disk.

Deres svar er at de «støtter og oppmuntrer «støtter og oppmuntrer fortsatt forskning på området for å utdanne forbrukerne og bidra til trygg bruk av medisiner».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!