Ny studie: P-piller øker kvinners risiko for selvmord

En ny dansk undersøkelse viser at alle former for hormonell prevensjon, deriblant P-piller, øker risikoen for selvmord og selvmordsforsøk.

RISIKO: En undersøkelsen offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet The American Journal of Psychiatry viser at p-piller øker kvinners risiko for selvmord. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix
RISIKO: En undersøkelsen offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet The American Journal of Psychiatry viser at p-piller øker kvinners risiko for selvmord. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Unge kvinner og spesielt tenåringsjenter er mest utsatt, og studien viser at tendensen toppet seg 3–6 måneder etter at jentene og kvinnene hadde begynt å ta ulike former for hormonell prevensjon, skriver den danske avisen Politiken.

Undersøkelsen er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet The American Journal of Psychiatry.

Forskerne på Rigshospitalet har fulgt 476 000 kvinner fra de fylte 15 år i perioden 1996 til 2013. Litt over halvparten av kvinnene begynte å ta en eller annen form for hormonell prevensjon i løpet av undersøkelsesperioden.

I alt ble det registrert 6.999 selvmordsforsøk og 71 gjennomførte selvmord blant alle kvinnene som deltok. Kvinner som hadde begynt med hormonell prevensjon, var langt høyere representert blant disse.

- Noen kvinner er av uvisse årsaker spesielt følsomme overfor naturlige hormonelle svingninger. Når de så påføres eksterne hormoner i større mengder fra prevensjonsmedisinen, kan det forsterke de følelsesmessige svingningene, som altså i verste fall kan føre til selvmord, sier studiets seniorforfatter, professor Øjvind Lidegaard, ved Rigshospitalet i København, til Politiken.

Han understreker samtidig at de langt fleste kvinner tåler p-piller og lignende preparater godt.

Ifølge Anders Beich, leder for Dansk Selskap for Almen Medicin, er det amerikanske undersøkelser som viser en omvendt sammenheng. Han understreker også at leger er klar over at bruken av prevensjon med hormoner for enkelte øker risikoen for depresjon.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer