Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny studie: Prøverørsbarn har større risiko for blodkreft

Viktig å studere barna for å se hvordan risikoen gir utslag senere i livet, mener forsker.

IKKE ALARMERENDE: Funnet i den norske studien er ikke alarmerende fordi forekomsten av blodkreft er så lav blant barn uansett. Foto: Jessica Gow / NTB Scanpix.
IKKE ALARMERENDE: Funnet i den norske studien er ikke alarmerende fordi forekomsten av blodkreft er så lav blant barn uansett. Foto: Jessica Gow / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere forskning har antydet at prøverørsbefruktning kan medføre enkelte helseproblemer. Nå har norske forskere gjennomgått skjebnene til 1,6 millioner nordmenn ved å sammenstille informasjon fra fødselsregisteret og Kreftregisteret.

Den norske studien klarer ikke å bevise noen sammenheng mellom prøverørsbefruktning og hjernekreft, slik noen tidligere studier skal ha gjort.
Men for en krefttype er risikoen forhøyet, skriver forskning.no.

- Vi fant en høyere risiko for blodkreft hos barn som er unnfanget etter prøverørsbefruktning. Det er snakk om en risikoøkning på 67 prosent. Det høres kanskje mye ut, men hvis man ser på forekomsten av kreft hos barn, er den såpass lav at dette ikke er alarmerende, forteller stipendiat Marte Reigstad, som er tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse og Kreftregisteret, til forskning.no.

Det er nemlig svært få barn som får blodkreft, bare 5 av 10000. En risikoøkning lik den forskerne har funnet, øker dette til 8 av 10000, noe som altså fortsatt er et lavt antall.  Man vet imidlertid lite om hvilke utslag denne risikoen kan gi senere i livet. Det  første prøverørsbarnet i Norge ble født i 1984, og er altså bare i 30-årene i dag.

-  Kanskje er dette en risiko som bare kommer tidligere i livet, men som ikke hefter seg ved barna. For å finne ut av dette må vi se på tallene senere igjen senere for å bekrefte eller avkrefte, sier Reigstad til forskning.no.

Forskeren forklarer at det ikke nødvendigvis er prøverørsbefruktningen i seg selv som er farlig.

-  Det kan være risikofaktorer hos mødrene eller fedrene som får prøverørsbefruktning som er forbundet med økt risiko for kreft hos barna. Den samme grunnen som gjør at foreldrene ikke har fått barn på vanlig måte, kan altså tenkes å bidra til at barna har større risiko for å utvikle blodkreft, sier hun til forskning.no.

Av de over 1,6 millioner barna som var inkludert i studien, kom 25 782 til verden ved hjelp av prøverørsbehandling.