Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Ny studie: Slik virker coronatiltak

Forskere advarer mot å slippe opp for raskt.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ei gruppe forskere har beregnet effekten av inngripende coronatiltak i Wuhan, Kina - millionbyen som i desember 2019 ble arnestedet for SARS-Cov-2-epidemien som siden har bredt seg over store deler av verden.

Forskningen, som har som mål å gi innsikt til myndigheter i rammede land, er finansiert av Bill & Melinda Gates Foundation, National Institute for Health Research, Wellcome Trust og Health Data Research UK.

Studien er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

I Wuhan ble det satt inn strenge tiltak i kampen mot virusutbruddet, som utvidet nedstengning av skoler og arbeidsplasser og streng sosial kontroll.

Isolerte 50 millioner

I forsøket på å hindre spredning isolerte de kinesiske myndighetene Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

Tidligere denne uka ble det kjent at Kina nå lemper på disse tiltakene, etter at landets president Xi Jinping har uttalt at viruset er «så godt som stanset».

ER KLARE: De ansatte på Sykehuset i Vestfold har brukt fritiden sin på å spille inn denne filmen - «for å spre glede og optimisme i en uvanlig tid.» Reporter: Emilie Rydning. Video: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Etter to måneder med strenge restriksjoner, kan friske innbyggere i Wuhan og Hubei-provinsen få reise ut fra området, opplyser kinesiske myndigheter.

Mens innbyggere i Hubei allerede kan reise ut fra provinsen, vil innbyggere i Wuhan få lettelse i reiserestriksjonene først fra 8. april.

Sett opp mot resultatene av den ferske studien, kan det være lurt av kinesiske myndigheter å fastholde restriksjonene en stund til.

Bør opprettholdes

Forskerne, som har tatt i bruk en rekke beregningsmodeller, har funnet at strenge tiltak for å hindre sosial kontakt i Wuhan vil vise seg mest effektive om tiltak som å holde arbeidsplsser stengt blir opprettholdt til begynnelsen av april.

Beregningene viser at dette ville redusere mediantallet for covid-19-infeksjoner med hele 92 prosent.

«Det er fordeler med å opprettholde disse tiltakene fram til april med tanke på å utsette og redusere størrelsen på epidemien, medianepidemisk størrelse ved utgangen av 2020 og gi helsevesenet mer tid til å svare. Imidlertid varierer de modellerte effektene av fysiske distansetiltak etter varigheten av smittsomhet og hvilken rolle skolebarn har i epidemien», heter det i forskningsartikkelen.

Frykter nytt utbrudd

Videre skriver forskerne at restriksjoner på aktiviteter i Wuhan, hvis de opprettholdes til april, trolig vil bidra til å utsette epidemitoppen.

Forskernes anslag antyder at for tidlig og plutselig lemping på kontrolltiltak «kan føre til en tidligere sekundær topp, som kan bli flatet ut dersom tiltakene slippes opp mer gradvis».

Imidlertid understreker forskerne at det er begrensninger og usikkerheter knyttet til deres analyser, blant annet når det gjelder gjenomsnittlig antall personer en smittet person overfører sykdommen til og smittsomhetens varighet.

- Fortløpende evaluering

Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at de følger med på studer, som denne.

- Vi kjenner godt til publiserte studier og strategisk tenkning rundt disse spørsmålene i andre land. Vi evaluerer fortløpende effekter av iverksatte tiltak i Norge, sier han.

- Hvilke råd vi vil anbefale i tiden framover er det for tidlig å konkludere på nå. Vi vet heller ikke hvor lang tid det vil ta å utvikle en vaksine, forhåpentligvis vet vi mer om dette om noen måneder, avslutter Espen Rostrup Nakstad.

Hele Norges coronakart