Ny studie: Spekkhoggere kan lære seg å snakke «delfinsk»

Bedriver hermegås.

LÆRER DELFINSK  Spekkhoggere kan både svømme og hoppe, slik som denne vest for Seattle i januar i år, men nå kan de også snakke delfinsk. Foto: NTB Scanpix
LÆRER DELFINSK Spekkhoggere kan både svømme og hoppe, slik som denne vest for Seattle i januar i år, men nå kan de også snakke delfinsk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): At spekkhoggere er smarte, og at de kommuniserer med hverandre, er kjent. Men at de nå også har lært seg andre lyder enn «spekkhoggerisk» kan vel kanskje føre til at vi oppgraderer dem til mer enn bare smarte.

Delfiner er også smarte, og kjent for sine høye IQ, sosiale intelligens og sin evne til å kunne kommunisere med hverandre. 

Etterligner tumler Spekkhoggere, den største arten i delfinfamilien, spiser organismer som fisk, sel, skater, hai og - ja - delfiner. Spekkhoggernes vokalegenskaper er det forskere beskriver som dialekter, skriver Discovery.

Disse består av pulserende kall, klikk- og plystrelyder. Hvis de lever sammen, velger de å utvikle de samme lydene for å kommunisere. 

Et studie utført fra San Diego fra universitetet i San Diego og Hubbs-Seaworld forskningsinstitutt, fastslår at spekkhoggere som ble sosialisert med tumler, den vanligste delfinarten, begynte å etterligne lydene til disse. I «delfinsk» er det flere klikkelyder og færre langvarige plystrelyder. 

Viktig å lære Studiet peker på at vokallæring er et kjent fenomen blant annet hos noen fuglearter, som for eksempel sangfugler. Også hos hvaler og delfiner, og det stilles spørsmål ved om spekkhoggerne er i stand til å utvikle språk. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer