SMITTEFARLIG: Forskere har påvist en ny type MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus). Bakterien er resistent mot de vanligste formene for antibiotika og kan føre til alvorlige infeksjoner. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS/SCANPIX
SMITTEFARLIG: Forskere har påvist en ny type MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus). Bakterien er resistent mot de vanligste formene for antibiotika og kan føre til alvorlige infeksjoner. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS/SCANPIXVis mer

Ny «superbakterie» oppdaget i kumelk

Antibiotikaresistent gul stafylokokk som ikke oppdages med dagens standardtester har smittet mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er påvist en ny stamme av den antibiotikaresitente Staphylococcus aureus-bakterien MRSA i kumelk og hos kyr i Storbritannia og Danmark, ifølge en artikkel publisert i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.

MRSA er en type gule stafylokokker (S. aureus) som er resistente mot meticillin, et navn for gruppa av antibiotika som inkluderer penicillin.

Varianten har ført til sykdomstilfeller hos et mindre antall mennesker, men den store bekymringen er at den «ikke fanges opp av dagens laboratorietester» som brukes for å identifisere infeksjonen, sier rådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Må endre rutiner En fare er at den blir feilidentifisert som en type som kan behandles med penicilliner, noe som kan føre til at pasienter får utskrevet feil type antibiotikum. Den er i utgangspunktet trolig ikke «verre» enn allerede kjente MRSA-utgaver, sier FHI.

- Rent sykdomsmessig er det ingenting som skiller denne stafylokokken fra andre. Den ser ikke ut til å være mer antibiotikaresistent enn de vi har sett før, og heller ikke mer sykdomsframkallende, sier Elstrøm.

- Så det eneste aktuelle tiltaket etter at denne varianten ble påvist, er å se på og videreutvikle metodene vi bruker for å teste for MRSA. Det er alt, sier han.

Forskere estimerer at under 100 personer så langt er blitt smittet av denne nye typen, noe som utgjør en svært liten andel av de totale tilfellene av MRSA-smitte. En håndfull er blitt alvorlig syke, men det er ikke klart om noen så langt har omkommet, melder telegraph.co.uk.

Smittepress Årsaken til at den resistente bakterien kan ha fått utvikle seg hos kyr, er at melkebønder under et «nådeløst økonomisk trykk» fra supermarkeder for å produsere billig melk blir tvunget til å bruke kraftige antibiotikakurer på dyrene, sier medforfatter av studien, dr. Mark Holmes, til avisa.

- Du ender med flere tilfeller av jurbetennelsen mastitt når du driver dyra hardt. Dette fører til økt bruk av antibiotika. Bakteriene som ikke tåler det dør, men de andre lever videre, sier han.

At stammen er påvist i kumelk, medfører ikke fare for forbrukere av pasteurisert melk og ost. Den tåler ikke varmebehandlingsprosessen som skal hindre overføring av sykdomsframkallende bakterier, men «vil føre til økt smittepress for dem som håndterer dyra» direkte, sier Elstrøm.

Disse kan i tur overføre smitte til familie og omgangskrets.

Kan være alvorlig Gule stafylokokker er svært vanlige: «Rundt 20-30 prosent av befolkningen» er bærere av formen for S. aureus som kan behandles med meticillin, uten at det bryter ut i infeksjoner, sier leder Gunnar Skov Simonsen ved Norsk overvåkningssystem for resistens hos mikrober, til Dagbladet.

SYNDEREN: Den nye varianten av antibiotikaresistent MRSA er påvist i kyr og kumelk. Det er meldt om tilfeller hvor mennesker er blitt smittet. Foto: ISHARA S. KODIKARA/AFP PHOTO/SCANPIX
SYNDEREN: Den nye varianten av antibiotikaresistent MRSA er påvist i kyr og kumelk. Det er meldt om tilfeller hvor mennesker er blitt smittet. Foto: ISHARA S. KODIKARA/AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Hos de fleste friske voksne vil det normalt slå ut i form av infiserte sår, men hos enkelte utsatte grupper, som nyopererte eller mennesker med dårlig immunforsvar, kan det føre til farlige tilstander som lungebetennelse eller blodforgiftning, sier Simonsen.

Dersom infeksjonen ikke lar seg behandle med de vanligste formene for antibiotika, som i tilfellet med MRSA, kan det få seriøse konsekvenser. Antibiotikaformene som må brukes «kan være mindre effektive, ha flere bivirkninger og være betydelig dyrere», ifølge FHI.

- Det kan være alvorlig. Alt som reduserer evnen til å behandle infeksjoner, er alvorlig, sier Simonsen.

«Superbakterie» Med mellom 15 til 30 tilfeller per år er alvorlige infeksjoner av MRSA - ofte omtalt som «superbakterien» - svært sjeldne i Norge i dag. Til sammenlikning førte det til 94 360 alvorlige tilfeller og over 18 000 dødsfall i USA i 2005, ifølge en rapport fra Journal of the American Medical Association.

Kampen mot resistens vil aldri ta slutt, men rundhåndet utskriving og unødvendig bruk av antibiotika er blant faktorene som gjør at den kan bli unødvendig tøff, sier Simonsen.

- Resistens er noe som oppstår hele tida, og vi møter stadig nye utfordringer. Folk er veldig redde for bakterier, men når vi sløser med antibiotika, får bakteriene en fordel, sier lederen for Norsk overvåkningssystem for resistens hos mikrober.

PROBLEMET: Den nye MRSA-varienten er trolig ikke mer antibiotikaresistent eller sykdomsframkallende enn andre typer, men er mye vanskeligere å påvise korrekt med standardtestene som blir brukt i dag. Disse må nå endres. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX
PROBLEMET: Den nye MRSA-varienten er trolig ikke mer antibiotikaresistent eller sykdomsframkallende enn andre typer, men er mye vanskeligere å påvise korrekt med standardtestene som blir brukt i dag. Disse må nå endres. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX Vis mer