OPPDAGET PÅ SVENSK PASIENT:  Den nye bakterierien fra India skaper resistens og bekymring.  Illustrasjonsfoto: Scanpix.
OPPDAGET PÅ SVENSK PASIENT: Den nye bakterierien fra India skaper resistens og bekymring. Illustrasjonsfoto: Scanpix.Vis mer

Ny superbakterie skaper bekymring

Oppdaget hos svensk pasient i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Nye superbakterier som er resistente mot nesten all antibiotika, har vist seg å være mer utbredt enn tidligere antatt.

Bakteriene ble nylig oppdaget i India, og er nå også påvist i Storbritannia.

Den nye formen for bakterier bærer et spesielt gen kalt NDM-1.

Dette genet gjør dem motstandsdyktige også mot en rekke medisiner som pleier å bli brukt som siste utvei mot resistente bakterier.

Svensk pasient først Genet ble identifisert så sent som i fjor hos to bakteriarter, Klebsiella pneumoniae og Escherichia coli, som ble påvist på en svensk pasient på et sykehus i India.

I en ny studie, publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet, har britiske og indiske forskere forsøkt å finne ut hvor vanlig genet er.

Resultatet er bekymringsverdig. De fant 44 tilfeller i Madras i den indiske delstaten Tamil Nadu i India, det vil si 1,5 prosent av alle pasienter som ble undersøkt. I en annen delstat, Haryana, oppdaget man 26 tilfeller, eller 8 prosent av alle som ble undersøkt.

Kosmetiske operasjoner Superbakteriene, som kan føre til alvorlige infeksjoner, ble også funnet i Bangladesh og Pakistan. Det mest uventede var at man fant 37 tilfeller i Storbritannia. Flere av disse hadde nylig kommet hjem fra India der de hadde fått utført kosmetiske operasjoner.

I Sverige er det til nå blitt påvist to tilfeller med de nye superbakteriene. Begge personene har vært i India.

(NTB-TT).