SISTE OBSERVASJON: Dette bildet fra i sommer av en supernova i galaksen M83 er en av de mest detaljerte røntgenobservasjonene av en supernova i en spiralgalakse. Spiralgalaksen M83 ligger omtrent 15 millioner lysår fra jorda. Foto: NASA / NTB Scanpix
SISTE OBSERVASJON: Dette bildet fra i sommer av en supernova i galaksen M83 er en av de mest detaljerte røntgenobservasjonene av en supernova i en spiralgalakse. Spiralgalaksen M83 ligger omtrent 15 millioner lysår fra jorda. Foto: NASA / NTB ScanpixVis mer

Ny supernova blir en «begivenhet for livet»

Over 400 år siden sist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sist kjente supernovaen i Melkeveien eksploderte i 1604. Bare fem år før astronomen Galileo Galilei for første gang rettet et teleskop opp mot stjernehimmelen.

Siden den gang har mulighetene for å observere supernovaer på nært hold vært begrenset.

Nå stålsetter derimot astronomer seg på et ordentlig stjernesmell i vår galakse i løpet av de neste 50 åra.

Bygger avansert supernovadetektor Forskere fra astronomiavdelingene ved universiteter i Ohio, Tokyo og California har regnet ut sannsynligheten for at den neste supernovaen i melkeveien vil komme innen 50 år.

Den er så godt som 100 prosent, konkluderer forskerne på nettsidene til Universitetet i Ohio.

Tusen meter under fjellet Kamioka sentralt i Japan er obeservasjonsanlegget Super-Kamiokande. Forskerne derfra har nå bygget en ny undergrunns supernovadetektor i Japan. Forskerne håper på å få detektoren, som vil være verdens mest avanserte i sitt slag, i drift fra 2016.

Detektoren skal ta til seg nøytrinoene som indikerer at en supernova er på vei.

Anlegget skal gi en eksakt pekepinn på hvor supernovaen skjer på himmelen. Det gir forskerne en unik mulighet til å peke sine sterke, infrarøde kameraer på rett sted når selve stjernen eksploderer.

- Anlegget er designet for å gi oss en bedre mulighet til å være klare for en vitenskapelig begivenhet for livet, sier professor i fysikk og astronomi ved universitetet i Ohio, John Beacom, til universitetets nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser alle disse stjernene som eksploderer i andre galasker, og vi forstår ikke helt hvordan det skjer. Vi tror vi vet, og vi sier vi vet, men det er ikke helt sant, sier astronomiprofessor ved det samme universitetet, Christopher Kochanek.

Gjemmer seg bak sot og støv Sannsynligheten er relativ lav for at vi mennesker kan se supernovaen med det blotte øye.

Doktorgradsstudent Scott Adams ved Universitetet i Ohio har regnet seg fram til sannsynligheten er 20-25 prosent.

De som bor sør for ekvator har størst sjanse for å se stjernesmellen, mens oddsen for at innbyggerne i Columbus, Ohio får se stjernesmellen er rundt ti prosent.

I Norge er trolig sannsynligheten for å se supernovaen uten teleskop enda mindre.

Ifølge forskerne er mulighetene begrenset fordi Melkeveien inneholder store mengder støv- og sotpartikler.

- Sannsynligheten for å se et spektakulert syn på himmelen er ikke så stor, men det er uansett en mulighet, sier Adams.