(Dagbladet): Den sist kjente supernovaen i Melkeveien eksploderte i 1604. Bare fem år før astronomen Galileo Galilei for første gang rettet et teleskop opp mot stjernehimmelen.
Siden den gang har mulighetene for å observere supernovaer på nært hold vært begrenset.
Nå stålsetter derimot astronomer seg på et ordentlig stjernesmell i vår galakse i løpet av de neste 50 åra.
Bygger avansert supernovadetektor Forskere fra astronomiavdelingene ved universiteter i Ohio, Tokyo og California har regnet ut sannsynligheten for at den neste supernovaen i melkeveien vil komme innen 50 år.
Den er så godt som 100 prosent, konkluderer forskerne på nettsidene til Universitetet i Ohio.
Tusen meter under fjellet Kamioka sentralt i Japan er obeservasjonsanlegget Super-Kamiokande. Forskerne derfra har nå bygget en ny undergrunns supernovadetektor i Japan. Forskerne håper på å få detektoren, som vil være verdens mest avanserte i sitt slag, i drift fra 2016.
Detektoren skal ta til seg nøytrinoene som indikerer at en supernova er på vei.
Anlegget skal gi en eksakt pekepinn på hvor supernovaen skjer på himmelen. Det gir forskerne en unik mulighet til å peke sine sterke, infrarøde kameraer på rett sted når selve stjernen eksploderer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger