Ny «supersnegle» funnet i Norge og Sverige

Supersneglen, en krysning mellom mordersneglen og vanlig nordisk skogsnegl, kan snart være på vei til en hage nær deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har funnet krysninger av iberiasneglen og vanlig skogsnegl både i Sverige og Norge, sier Christoffer Schander, professor i biodiversitet ved Universitetet i Bergen, til Dagens Nyheter.

Dermed kan alle hageeieres mareritt snart være en realitet. Iberiasneglen, eller mordersneglen, er kjent for å være svært glupsk, aggressiv og formerer seg raskt. Men den er ikke spesielt godt tilpasset det nordiske klimaet.

Det er derimot den harmløse skogssneglen. Resultatet kan altså bli supersneglen, like glupsk som mordersneglen og med skogssneglens evne til å overleve i nordisk klima.

- Vi har lenge hatt mistanke om at disse sneglene hybridiserer eller krysser seg med hverandre. Gjennom DNA-tester og fettsyreanalyser har vi nå fått bekreftet mistanken, og har funnet hybridiseringer både i Sverige og Norge, sier professor Schander.

- Disse krysningene er også i stand til å få eget avkom, sier han.

Men det er for tidlig å si om dette virkelig blir en «monstersnegle». Resultatet av krysningen kan også bli en harmløs snegle som ikke klarer seg i Norden og dermed raskt dør ut.

- Vi vet ennå ikke hvordan det kommer til å gå, sier Schander til Dagens Nyheter.

(NTB)

BLIR DET VÆRRE? Iberiasneglen eller Brunsneglen er allerede et stort problem for mange hageeiere rundt omkring i landet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BLIR DET VÆRRE? Iberiasneglen eller Brunsneglen er allerede et stort problem for mange hageeiere rundt omkring i landet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer