Ny svart dag på Oslo Børs

Verdien av aksjene på Oslo Børs falt dobbelt så mye i dag som på de store europeiske børsene. Folk som sparer i AMS, har tapt gjennomsnittlig 14,1 prosent siden nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden 12. januar - da Oslo Børs falt med 4,9 prosent på én dag - har verdien av aksjene på Oslo Børs blitt redusert så mye og så hurtig som i dag.

  Dagens kraftige fall kommer etter at totalindeksen i går nådde sitt laveste nivå i år på 1141,45.

153 milliarder ned

Etter nesten fire timers omsetning i dag var verdien av aksjene redusert med 3,57 prosent, noe som ga en totalindeks på 1100,67.

  Verdien av aksjene på Oslo Børs har falt med 153 milliarder kroner siden toppen i begynnelsen av mai, og med 20 milliarder kroner siden i går.

  Kursfallet kommer etter at Norges Bank satte opp utlånsrenten til bankene med 0,5 prosent tirsdag. Det var femte gang Norges Bank satte opp renten i år. Samtidig holder både oljeprisen og kronekursen seg stabilt lav.

AMS faller

For folk som sparer i AMS-fond, er fallet på børsen betydelig. Siden nyttår har totalindeksen falt med 14,1 prosent. Målsetningen for de aller fleste AMS-fond er en verdiutvikling lik totalindeksen.

  Dette var god reklame da børsen gikk oppover, og er tilsvarende skuffende for aksjesparere nå når verdien av alle aksjer som omsettes på børsen faller betydelig.

  Av alle AMS fond i markedet har bare fire-fem hatt verdistigning i år, mens resten har hatt en negativ utvikling.

25 pst

Det dårligste fondet har falt med 25,1 prosent, mens ett av de mest populære fondene - Odin Norden - er 22,3 prosent mindre verdt enn ved nyttår.

  Asia

  Kursfallet i dag har flere forklaringer.

  -Årsaken til kursfallet er krisen i Asia og frykt for videre børsfall i Russland der Moskva-børsen stupte i dag. Her hjemme har flere store selskaper varslet dårligere resultater som følge av Asia-krisen, sier informasjonskonsulent Geir Aase ved Oslo Børs til NTB.

  Utviklingen av oljeprisen og evnen til å stramme inn norsk økonomi, er viktige faktorer som i stor grad vil avgjøre markedets forventninger til norsk økonomi i tiden framover.

  - Hvilken effekt kan rentehevningen fra Norges Bank ha på utviklingen av aksjekursene?

  - Høyere rente gjør aksjeplasseringer mindre attraktivt, sier Aase til NTB.

(NTB)