Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny svart supermandag for Sanner

Folket har talt, og sier stort sett nei til kommunesammenslåinger, viser resultatene fra dagens folkeavstemninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 46 kommuner har i dag holdt folkeavstemninger om kommunesammenslåing - og resultatene begynner nå å bli klare for en del av kommunene.

Alt tyder på at det blir en ny svart supermandag for kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Det ble nei til ny storkommune i Rogaland.

Selv om innbyggerne i Stavanger stemte ja til sammenslåing, stemte både Sola og Sandnes nei til å bli med i en rogalandsk storkommune.

Det viser tallene etter at stemmene i Sola er ferdig opptelt og grovtellingen er unnagjort i de to andre kommunene.

I Stavanger kan valgdeltakelsen ende på rundt 26-27 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

Opptellingen fra Stavanger er ennå ikke avsluttet, men de foreløpige tallene etter at rundt 18.000 stemmer er opptelt, viser et klart ja-flertall for sammenslåing på rundt 63 prosent.

I Sandnes og Sola er resultatene omvendt.

I Sola viser de endelig resultatene at 82 prosent har sagt nei til å slå seg sammen med Stavanger. Her var valgdeltakelsen på rundt 46 prosent, ifølge grovtellingen. I Sandnes viser foreløpige tall omtrent det samme nei-flertallet som i Sola, nesten 82 prosent sier nei også der.

Nei fra Nord Innbyggerne i Nesseby kommune i Øst-Finnmark sa mandag et soleklart nei til å slå seg sammen med Sør-Varanger eller Tana.

Hele 70 prosent av dem som stemte, foretrakk at Nesseby fortsetter som selvstendig kommune, noe den har vært siden 1800-tallet.

Hele 80 prosent av dem som stemte i Bardu i Troms mandag sa nei til å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 34,9 prosent. Bare 20 prosent var positiv til å slå seg sammen med noen andre kommuner, skriver Nye Troms.

Innbyggerne i Bardu kunne velge mellom å fortsette som egen kommune, slå seg sammen med Målselv eller å slå seg sammen med Salangen og Dyrøy kommuner.

Også Dyrøy, Målselv og Salangen kommuner hadde folkeavstemning mandag. I samtlige kommuner ble det flertall for nei til sammenslåing. I Dyrøy kommune sa 87,9 prosent nei til å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 51,3.

I Målselv var oppmøtet på bare 28,7 prosent. Der stemte 72,9 prosent for at kommunen skulle forbli som før, mens i Salangen stemte 71,9 prosent for at kommunen skulle være selvstendig. Her var valgdeltakelsen også lav, bare 26,2 prosent stemte.

Bare seks stemmer skilte vinneralternativet fra nummer to på lista da innbyggerne i Evenes i Troms stemte for kommunesammenslåing mandag. Bare 18,6 prosent av de stemmeberettigede avga stemme, skriver Fremover.

Innbyggerne kunne velge mellom fire alternativer, og det var det såkalte ETS-alternativet - der Evenes slår seg sammen med Tjeldsund og Skånland - som vant med bare seks stemmer (eller 0,8 prosentpoeng) foran Ofoten-alternativet. ETS-alternativet fikk 39,7 prosent og Ofoten-alternativet 38,9 prosent, skriver avisen.

De to øvrige alternativene som gikk ut på å forbli egen kommune eller å slå seg sammen med Harstad, var langt bak de to største.

Ja i Trøndelag Innbyggerne i Roan kommune på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag sa mandag ja til å slå seg sammen med nabokommunen Åfjord.

Avstemningen viste at 64,4 prosent av dem som stemte i Roan sa ja til sammenslåing, mens 34,5 prosent sa nei. 1,1 prosent avga blank stemme, skriver Fosna-Folket. Hele 67,7 prosent av de 801 stemmeberettigede stemte i den rådgivende folkeavstemningen.

I 2014 sa et flertall av innbyggerne i Bjugn nei til å slå seg sammen med Ørland, men mandag ble resultatet motsatt. I Bjugn sa 71 prosent ja, mens i Ørland sa 65,2 prosent nei. Begge tallene er resultat av en grovopptelling etter at stemmelokalene stengte mandag kveld.

Dagens avstemning var den andre i kommunen på to år, og det er tredje gang på femten år at de to kommunene prøver å slå seg sammen.

Historikken til trønderkommunene er trolig unik, men det er knyttet særlig stor spenning til avgjørelsene i Sandnes, Sola og Stavanger, som mandag stemte over om de skal gå sammen til en ny storkommune i Rogaland.

Fem nei i går Folket gikk også til urnene i flere nordnorske kommuner i dag, deriblant  ROBEK-kommunen Torsken på Senja, som bare har drøyt 900 innbyggere.

I går ble det også holdt avstemninger i fem kommuner i Nord-Norge, og resultatet ble nei i alle fem.

Det har også vært trenden i kommunene som har hatt folkeavstemning så langt, noe som har fått eksperter i å spekulere i om kommunereformen er i ferd med å koke bort i kålen.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!