Ny svenske vil ha Kassa

Nordens største bank, svenske Handelsbanken, bekrefter nå at de vurderer å høyne MeritaNordbankens bud på Kreditkassen. Samtidig gjør ledelsen i Storebrand, Orkla og DnB sitt ytterste for å stikke kjepper i hjulene for Kreditkassen og svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Naturligvis vurderer vi Kreditkassen. Vi foretar en vurdering av hvor sannsynlig det er at vi får kjøpe banken, og prisen. Men det regner jeg med at alle gjør, sier Gustaf Elmstedt, ansvarlig for investor relations i Handelsbanken. Handelsbanken har kraftige ambisjoner om å vokse videre. I fjor høst la de inn bud på Fokus bank, men ble utkonkurrert av Den Danske Bank, som ble foretrukket av Fokus-styret. Som et plaster på såret la Handelsbanken i vår inn bud på Bergensbanken og fikk aksjonærenes aksept. Nå venter Handelsbanken på myndighetenes velsignelse. - Da vi bød på Fokus i fjor, trodde vi Fokus var det største vi kunne by på i Norge. Det kan være vi vurderer det annerledes nå. Vi regner Norge som en del av vårt hjemmemarked, sier Elmstedt. Kreditkassens ledelse var i går kveld ikke varslet om et bud fra Handelsbanken.

Intense motstandere

Mens svenskene posisjonerer seg for å kjøpe Kreditkassen, gjør Kreditkassens konkurrenter alt de kan for å stanse et utenlandsk oppkjøp. Mandag møtte konsernsjef Åge Korsvold i Storebrand og Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, som eier ti prosent av aksjene i Storebrand, opp på Statsministerens kontor. - Jeg kan bekrefte at statsministeren og finansministeren møtte Korsvold og Heyerdahl etter en henvendelse fra de to. Statsministeren bruker jo fra tid til annen å ta imot representanter fra næringslivet, og dette er jo to sterke representanter derfra, sier Gunnar Husan, statssekretær ved Statministerens kontor.

Tatt på senga

Dagbladet kjenner til at Korsvold og Heyerdahls budskap til statsminister og finansminister var å argumentere mot at MeritaNordbanken får kjøpe Kreditkassen. Heyerdahl skal konkret ha framholdt at dette ikke er en riktig løsning for Norge . Men de ga et klart inntrykk av at budet fra MeritaNordbanken overrasket dem, og ønsket at regjeringen tok seg tid med avklaringen, gjerne utover budfristen fra MeritaNordbanken som går ut 29. oktober. Heyerdahl og Korsvold skal i formiddag i møte med Arbeiderpartiets ledelse.