Tyrkia-møte

Ny Sverige-beskjed

Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Blant annet snakket de om det svenske Nato-medlemskapet.

MØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (til høyre) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under Nato-toppmøtet i Vilnius. Mandag møttes de to igjen i New York. Foto: Nato
MØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (til høyre) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under Nato-toppmøtet i Vilnius. Mandag møttes de to igjen i New York. Foto: Nato Vis mer
Publisert

Møtet fant sted sidelinjene til FNs hovedforsamling mandag.

- Glad for å møte president Recep Tayyip Erdogan i New York. Vi diskuterte opptrapping av vår kamp mot terrorisme, og jeg takket ham for Tyrkias arbeid med å gi nytt liv til kornavtalen ved Svartehavet, skriver Stoltenberg på X/ Twitter.

- Som avtalt i Vilnius vil den tyrkiske nasjonalforsamlingen ta opp Sveriges Nato-medlemskap så snart som mulig, skriver han videre.

Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg sier at Ukraina vil bli medlem av Nato. Video: Reuters Vis mer

- Støtter Nato aktivt

Erdogan skriver samtidig at han og Stoltenberg hadde regionale og globale spørsmål på agendaen.

- Som alltid vil vi fortsette å være ett av landene som støtter Natos oppdrag mest aktivt, skriver han.

Under Nato-møtet i den litauiske hovedstaden Vilnius i juli ga Tyrkia grønt lys til svensk Nato-medlemskap, men det er den tyrkiske nasjonalforsamlingen som har siste ord i saken. President Erdogan har krevd at Sverige iverksetter en rekke tiltak mot «terrorisme», blant annet ved å utlevere flere kurdere og andre eksil-tyrkere.

Også Ungarn mangler

Det mangler kun ratifisering fra Tyrkia og Ungarn for at Sverige kan bli Nato-medlem. Så sent som søndag kom lederen for nasjonalforsamlingen i Ungarn med uttalelser som øker usikkerheten rundt godkjenningen av Sveriges Nato-søknad.

- Jeg er ikke sikker på om vi trenger å godkjenne denne søknaden, sa Laszlo Köver til HirTV.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tolkes dette som en mulig ny utsettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer