Storbritannia:

Ny sykehusgruppe erklærer kritisk situasjon

Streik, kaldt vær og en allerede presset helsetjeneste har fått flere sykehus til å øke beredskapen i Storbritannia.

ØKER BEREDSKAPEN: Et oversiktsbilde over Queen Alexandra-sykehuset i Portsmouth. Foto: High Level / REX / Shutterstock
ØKER BEREDSKAPEN: Et oversiktsbilde over Queen Alexandra-sykehuset i Portsmouth. Foto: High Level / REX / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykehusgruppen Portsmouth Hospitals University NHS Trust, som omfattes av det nasjonale helsevesenet (NHS), er siste i rekken av britiske helseaktører som høyner beredskapen de siste dagene.

De driver blant annet det store Queen Alexandra-sykehuset i distriktsfylket Hampshire.

- Sykehusgruppen har nå erklært en kritisk situasjon for å verne om pasientsikkerheten. Beslutningen kommer etter et ekstremt og vedvarende press på tjenester i hele Portsmouth og Sørøst-Hampshire. Det har ført til betydelige forsinkelser for pasienter som trenger akutt hjelp, skriver gruppen i en pressemelding.

- Etterspørselen etter nødhjelp er langt større enn den tilgjengelige kapasiteten i fylket for øyeblikket, skriver de videre.

De vil nå kun sette av ressurser til pasienter i livsfare.

Streikemodus

Ifølge Sky News har Nottingham og Nottinghamshires helse- og omsorgssystem gått opp til tilsvarrende beredskapsnivå.

Det samme har NHS' ambulansetjeneste i Nordøst-England, i Yorkshire, øst i landet og på sørøstkysten.

I London har ambulansepersonellet også høynet beredskapen.

Sykehusene og tjenestene setter opp denne samtidig som opptil 100 000 sykepleiere har gått ut i streik, og den trappes stadig opp.

STREIKER: NHS-sykepleiere streiker på utsiden av St. Thomas' sykehus i London. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB
STREIKER: NHS-sykepleiere streiker på utsiden av St. Thomas' sykehus i London. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Vis mer

De er heller ikke de eneste britene i streikemodus i førjulstida. Det samme gjelder ambulansesjåfører og jernbaneansatte.

Situasjonen er fastlåst, har dype røtter og vekker minner om de harde arbeidskonfliktene under Margaret Thatcher på 1980-tallet.

Etter flere år med reallønnsnedgang, krever sykepleierne at lønnen settes opp med mer enn prisveksten.

Men den konservative regjeringen var tirsdag tydelig på at det tidligere tilbudet på fire til fem prosents lønnsvekst står fast og ikke er til forhandling midt i den økonomiske krisen, skriver NTB.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Allerede presset

Kritiske behandlinger som cellegiftbehandling og dialyse fortsetter imidlertid som normalt. Også intensivavdelingene forsøker å beholde normal bemanning de fleste steder, har det britiske sykepleierforbundet RCN opplyst.

I mange andre avdelinger er imidlertid bemanningen sterkt redusert. Og den siste tida har det dessuten vært svært kaldt i Storbritannia.

Det har ført til enda mer pågang hos en allerede presset helsetjeneste.

I forbindelse med streikene har regjeringen bedt folk være forsiktige og unngå risikofylte handlinger. Men de skal fortsatt ringe nødnummeret 999, understreker statssekretær Will Quince i helsedepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer