Ny tabbe i retten

STAVANGER (Dagbladet): Karmsund herredsrett la i sin dom fra i fjor høst til grunn at fetteren ga opplysninger i tilståelsen som kun en gjerningsmann kunne vite om. Dette ble tilbakevist i retten i går. Fetteren fikk detaljopplysninger om drapet i fengslingsmøtet den 10. februar i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble sluppet flere bomber i Gulating lagmannsrett i går.

 Etterforskningsleder Ståle Finsal anklaget sine kolleger for ikke å forstå noe som helst. Han mente at dagboksnotatene var toskete skrevet, og hadde snudd virkligheten på hodet.

 Politiinspektør Gro Rossehaug gikk i fra sin politiforklaring til det særskilte etterforskningsorganet. Hun har vært etterforsket på grunn av opplysninger som ble gitt til Haugesunds Avis. I sitt avhør med SEFO sa Rossehaug at hun hadde gitt opplysningene videre bevisst. Dette endret hun i retten i går.

Detaljer

Et sentralt spørsmål i Birgitte-saken har hele tiden vært om fetteren har gitt opplysninger som kun en gjerningsmann kunne vite om. Politinspektør Gro Rossehaug har av flere andre polititjenestmenn blitt anklaget for å ha gitt alt for mange detaljopplysninger i fengslingsmøtet med fetteren den 10.februar i fjor.

På dette tidspunktet hadde fetteren ennå ikke forklart seg i saken.

I dommen fra Karmsund herredsrett den 27. november i fjor skriver retten:

«Etter rettens oppfatning står man med en tilståelse som for det første underbygges av de faktiske funn på åstedet. Det hevdes at tiltalte var kjent med de fleste av disse forhold, enten fra pressen eller fra fengslingsmøtet i forhørsretten hvor det ble redegjort for omstendigheter som til da ikke var kjent. Som nevnt ovenfor gjenstår omstendigheter som det må legges til grunn ikke har vært alment kjent. Det gjelder særlig spørsmlet om inntrengning i vagina og omfang av skaden.»

Klarert

På spørsmål fra forsvarer Erik Nadheim svarte Gro Rossehaug at hun hadde forholdt seg til opplysningene i siktelsen og i påtegningen til fengslingsmøtet. Hun understrekte at alle opplysninger hun ga var klarert på forhånd.

- Ståle Finsal sa til meg at bruk det du må, alt hvis det er nødvendig, hevdet Rossehaug i retten.

Forgrept seg

I siktelsen som ble lest opp i forhørsretten i februar i fjor, står det skrevet om den ufyllbyrdete voldtekten. Dette ble lest opp i retten i går og juryen fikk høre at siktelsen inneholder opplysninger om at gjerningsmannen hadde forgrepet seg på Birgitte med en gjenstand eller en finger i tillegg til penis.

Fetteren har i sine forklaringer fortalt at han forgrep seg med en finger på sin kusine.

Det ble i følge dagsboksnotatene til KRIPOS-avhører Stian Elle også opplyst om skadene Birgitte var påført i underlivet.

Disse opplysningene var ikke kjent under herredsrettens behandling av saken i fjor høst.