Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny teknikk kan redde hukommelsen

Pasienter som opereres for tette blodårer i hjertet, får dårligere hukommelse. Som ett av de første sykehus i verden, prøver nå Rikshospitalet en ny operasjonsteknikk som kan redusere den mentale svikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

120 bypassopererte pasienter deltar i studien. 60 opereres på «gammelmåten» og kobles til en hjerte-lunge-maskin, mens de andre opereres mens hjertet slår. I Norge bypass-opereres 4500 mennesker årlig.

- I løpet av en operasjon kan det oppstå flere hundre små blodpropper. Sannsynligvis er det de som skader hukommelse, finmotorikk og konsentrasjonsevne, sier professor i nevrologi på Rikshospitalet, David Russell.

- Alle store operasjoner kan være farlige for hjernen, legger han til.

Først i verden

- Vi tester nå en helt ny teknikk hvor vi oppdager blodproppen på vei til hjernen ved hjelp av ultralyd som vi sender gjennom skallen. Vi er stolte av å være de første i verden som åpner tette hjerteårer uten å koble pasientene til en hjerte-lunge-maskin, sier Russel som har ansvaret for å undersøke årsakene til at pasientene får dårligere hukommelse og problemer med konsentrasjonen etter slike operasjoner.

- Foreløpige resultater viser at de som opereres uten maskin, får færre blodpropper, men vi må vente og se om det er færre som får problemer etterpå, sier Russell.

Mange rammes

Hvor mange som rammes av mental svikt etter en bypassoperasjon, er ekspertene usikre på. En studie publisert i det engelske tidsskriftet New England Journal of Medicine (NEJM) tidligere i år, viste at 53 prosent av pasientene var mentalt redusert når de reiste fra sykehuset. Etter to år var fremdeles 24 prosent svekket, og etter fem år var prosentsatsen oppe i 42, skriver Dagens Medisin.

- I denne studien gjennomgår pasientene en nevropsykologisk undersøkelse både før og etter operasjonen. Det blir tatt MR-bilder av hjernen, og vi kobler pasientene til en maskin som gjør det mulig å følge hvordan blodstrømmen går i hjernen, sier Russel.

- Det er ingen tvil om at noen, i varierende grad, får problemer med hukommelsen etter en bypassoperasjon. Om det så bare er fem eller ti prosent som får slike problemer, så er målet å få prosentsatsen ned, sier han.

Få pasienter får vite om risikoen for hukommelsessvikt og manglende konsentrasjonsevne etter en bypassoperasjon.

- Legene sier de ikke vil skremme pasienter unødig når de er så dårlige at en bypassoperasjon er eneste utvei. Jeg mener åpenhet er riktig, sier Russell.

Bør informere

Assisterende helsedirektør, Geir Sverre Braut, mener også at legene bør informere pasientene om faren for mental svikt: - Jeg mener dette følger av pasientrettighetsloven. Der står det ingen ting om hvor alvorlige komplikasjonene bør være før legen bør fortelle om dem, sier Braut til Dagens Medisin.

Overlege Kjell Saatvedt ved Feiringklinikken, som opererer mange bypasspasienter, tviler på tallene fra NEJM: - Problemet med undersøkelsen er at den sammenlikner de opererte med friske mennesker. Men de bypassoperertes forkalkede årer gjør det rimelig å forvente en viss mental reduksjon enten de opereres eller ikke, sier Saatvedt til Dagens Medisin.

Hele Norges coronakart