- Ny teknologi kan true menneskeheten

Roboter som kloner seg selv og tar over kloden. Det er skrekkscenariet fra en av pionerene i amerikansk it-teknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sun Microsystems Bill Joy tegner et dystert bilde av framtida i neste utgave av it-bladet Wired. Han frykter et sci-fi-mareritt av bibelske dimensjoner. Trusselen kommer fra tre felter som i dag opplever en rivende utvikling: Intelligente roboter som kan klone seg selv, genetikk og såkalt nanoteknologi.

Alle tre har en ting til felles. De kan reprodusere seg selv, og spre seg gjennom den fysiske verdenen, slik datavirus gjør gjennom cyberverden i dag.

Siste sjanse til å ta kontroll

Det er ikke hvem som helst som kommer med advarslene. Joy var med på å grunnlegge en av de mest kjente it-pionerbedriftene i USA, og var en av lederne i den presidentnedsatte kommisjonen om fremtiden til it-teknologien i USA. Dette er sjelden kritikk fra en bransje som stort sett ukritisk roser it-revolusjonens framtidsmuligheter opp i skyene.

- Vi blir kastet inn i det nye århundret uten plan, uten kontroll, uten bremser. Den siste sjansen til å skaffe seg kontroll - stedet hvor feil kan rettes opp - nærmer seg med stormskritt, skriver Joy i Wired.

Roboter som kopierer seg selv

Joy frykter tre ting:

- Tenkende roboter: Det pågår en stadig utvikling av disse og i løpet av 30 år vil de kunne være én million ganger kraftigere og bedre enn dagens. Joy frykter en robot-rase av intelligente roboter, som lager kopier av seg selv.

- Genetikk: Manipulering av strukturen i biologisk liv. Det har ført til fremskritt som sykdomsresistente plantesorter, men har også lagt grunnlaget for nye, menneskeskapte epidemier som kan utslette naturen slik vi kjenner den.

- Nanoteknologi: Teknologi på atom-nivå, som kan gi smarte maskiner som er mikroskopiske.

Må ikke gå til helvete

- Det er ingen overdrivelse å si at vi nå har en spydodd for ytterligere perfeksjon av ekstrem ondskap. En ondskap i en annen klasse enn det nasjonalstater kunne utrette med masseødeleggelsesvåpen, for nå kan ekstreme enkeltindivider få en sjokkerende og enorm makt, skriver Joy ifølge NTB.

- Jeg har alltid trodd at det å gjøre programvare mer pålitelig, gitt dens mange anvendelser, vil gjøre verden til et tryggere sted. Hvis jeg skulle komme til å mene det motsatte, ville jeg være moralsk forpliktet til å stanse mitt arbeid. Jeg er kommet dit at jeg kan forestille meg at den dagen kan komme, fortsetter han.

Likevel er ikke alt mørkt i Joys spåkule. Menneskene har overlevd med atombomber og biologiske våpen, så kanskje klarer vi å la være å utrydde oss selv med teknotrusler også.