Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny teori om hvorfor Ronald (71) ble drept for 21 år siden

Politiet i Vestfold starter ny offensiv for å løse drapsgåte. 70 menn skal testes.

OVER 100 000 KRONER LÅ URØRT: Ronald Ramm ble funnet slått i hjel i gangen i huset sitt utenfor Larvik 8. desember 1995. Foto: Privat/Politiet.
OVER 100 000 KRONER LÅ URØRT: Ronald Ramm ble funnet slått i hjel i gangen i huset sitt utenfor Larvik 8. desember 1995. Foto: Privat/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 21 år etter at 71 år gamle Ronald Ramm ble funnet mishandlet og brutalt slått i hjel i huset sitt, står drapet fra 1995 utenfor Larvik fortsatt som en av de store uløste kriminalgåtene.

Etterforskning og DNA-testing av om lag 400 personer har ikke ledet til noen drapsmann, men nå gjenopptar politiet i Vestfold etterforskningen med full styrke.

Allerede fra tirsdag skal politiet oppsøke 70 menn og be dem avlegge frivillig DNA-test, enten de har gjort det før eller ikke.

Nye og mer avanserte analysemetoder har avdekket en DNA-profil fra en mann på en finger til den drepte enkemannen, kom det fram på TV2-programmet «Åsted Norge» mandag kveld.

Blant dem som aldri har fått fred med at det bestialske drapet har forblitt uoppklart, er krimforfatter Jørn Lier Horst.

I 2007 skrev han boka «Nøkkelvitne» basert på sin egen politijobb med drapet.

Det aller første oppdraget daværende politimann Lier Horst hadde i ny jobb i Larvik 8. desember 1995, var å finne Ronald Ramm i gangen i huset sitt, drept med 18 slag av en stor hagesaks.

Enkemannens katt ble funnet drept og sprettet opp i trappa ned til kjelleren, og det var blodspor og tilrotet i flere av rommene i huset.

Seinere var Lier Horst leder av politiets drapsetterforskning.

Det var godt kjent i kriminelle miljøer i Larvik og omegn at Ronald Ramm hadde mye kontanter hjemme.

Stort pengebeløp urørt

Derfor gikk hovedteoriene i retning av et vinningsdrap.

Men en lommebok med over 7 000 kroner og en safe med mer enn 110 000 kroner i kontanter var urørt.

Allerede for ti år siden, da Lier Horst kom med boka, hadde politiet et hevnmotiv høyt på agendaen.

Sexfiksert

I «Åsted Norge» mandag kveld kom politiet med flere detaljer som ikke ble fortalt i klartekst da.

Det var kjent at Ronald Ramm var mer enn vanlig sexfiksert. Så langt tilbake som i 1960 ble han dømt for seksuell omgang med en mindreårig.

Og på klærne hans da han ble funnet død fant krimteknikerne spor av sæd fra en annen mann.

Advokatfirmaet Elden i Sandefjord representerer drapsofferets etterlatte.

- Det er viktigere for familien at saken blir løst enn at kompromitterende opplysninger ikke kommer fram i lyset, sa advokat (H), John Chr. Elden i TV2-programmet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media