KISTE: Denne kisten ble angivelig funnet i en hule i Talpiot utenfor Jerusalem. Nye beviser påstås å knytte den til hulen. Foto: REUTERS/Mike Segar / NTB Scanpix
KISTE: Denne kisten ble angivelig funnet i en hule i Talpiot utenfor Jerusalem. Nye beviser påstås å knytte den til hulen. Foto: REUTERS/Mike Segar / NTB ScanpixVis mer

Ny teori om Jesu grav: - Bevisene er langt bedre enn jeg forventet

Basert på jordtype.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geologen Aryeh Shimron hevder å komme med nye beviser rundt graven til Jesus.

Funnene skal støtte opp om teorien om at Jesus ble gravlagt i en hule i Talpiot utenfor Jerusalem, og at dette var en familiegrav for Jesus, Maria Magdalena og sønnen Judas. Det forteller Shimron til New York Times.

- De nye bevisene er langt bedre enn det jeg forventet, sier Shimron til avisa.

- Jeg mener jeg har veldig sterke og helt tydelige beviser på at «Jakops-kisten» har tilbrakt all sin tid i Talpiot-hulen, sier Shimron.

Teksten «Jakop sønn av Josef og bror til Jesus» står skrevet på kisten, og tidligere teorier hevder at denne ikke kan ha vært inne i Talpiot-hulen og at navnene var svært vanlige og ikke kan knyttes direkte til bibelske Jesus.

Omstridt Det har lenge vært stor uenighet om hvor denne kisten egentlig stammer fra - og ikke minst hva den har inneholdt. I 2007 lagde James Cameron dokumentaren «The Lost Tomb of Jesus», som tok opp det kontroversielle temaet.

Kisten har tidligere vært gjennom en rekke vitenskapelige tester, der resultatene spriker og det er ikke kommet noen endelig fasit, ifølge NY Times.

Arkeologene fant ti gravkister i hulen i Talpiot utenfor Jerusalem, og om «Jakop sønn av Josef og bror til Jesus»-kisten var en av disse hevder Shimron å ha svaret på.

Jordtype Shimron mener han har klart å finne en geokjemisk match mellom elementer fra Talpiot-hulen og den omtalte kisten. Han mener det er en spesiell type jord kalt Rendzina - eller humus karbonatjord - som kan knytte de to sammen.

79-åringen har forsket på Jesu grav i en årrekke og baserer sin teori blant annet på et jordskjelv som rystet Jerusalem i år 363. Dette skal ha ført til at store mengder av den omtalte jorden løsnet inne i hulen.

- Jorden skapte et slags vakuum, sier Shimron til NY Times.

Men Shimrons teori og Camerons dokumentar har tidligere møtt massiv kritikk.

JESU GRAV? Her er Jesus gravlagt, ifølge geologen Aryeh Shimron.
Foto: SCANPIX/AP
JESU GRAV? Her er Jesus gravlagt, ifølge geologen Aryeh Shimron. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Arkeologen som fant graven i 1980 mente dokumentaren bare er oppspinn.

- Dette er ikke Jesu grav, sa professor Amos Kloner.

Kristne ledere i Jerusalem var også kritiske:

- Både historiske, religiøse og arkeologiske bevis taler for at Jesus ble gravlagt i Oppstandelsens kirke i Jerusalem, sa den ortodokse presten Attallah Hana ved kirken.

Samling Rundt 1 500 mennesker samlet seg påskemorgen ved den såkalte Hagegraven i Jerusalem, et sted mange mener er der Jesus ble gravlagt og sto opp fra de døde.

Graven i Øst-Jerusalem ble oppdaget i 1867 og er blitt et pilegrimsmål og et alternativ til Den hellige gravs kirke i samme by. Mens solen steg opp, ble det sunget salmer, og mange av de fremmøtte tok bilder av den tomme graven.

Ifølge Bibelen sto Jesus opp fra de døde på den tredje dagen etter at han ble korsfestet. Dagen for oppstandelsen, første påskedag, regnes som den viktigste dagen i året for kristne.

- Det er fantastisk å være her. Bibelen omtaler Jerusalem som et bønnested for alle nasjoner, og her ser du folk fra alle nasjoner komme sammen for å be, sier en sørkoreansk kvinne som er kommet for å delta i påskefeiringen, ifølge NTB.