Ny terroralarm i Indonesia

Indonesia skjerper sikkerheten over hele landet etter nye terrortrusler. Australia oppgraderer trusselsituasjonen til «høy» og advarer på nytt sine innbyggere mot å dra til Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etterretningsinformasjon tyder på at det kan komme flere angrep. Politiet har derfor væpnede vakter til å sikre elektrisitet, vann, flyplasser og andre viktige deler av infrastrukturen, sier polititalsmann Edward Aritonang i Jakarta

Australia s utenriksminister Alexander Downer klassifiserte mandag trusselen mot australske borgere som høy, og advarte igjen mot reiser til Indonesia. Spesielt blir australiere anmodet om å være årvåkne i Jakarta, Belikpapan, Surabaya og Yogyakarta.

Downer sa at folk må unngå steder der det er mange utlendinger, deriblant flere badesteder utenfor de store byene og dessuten historiske og kulturelle severdigheter som buddhisttempelet Borobodur.

Styrke etterretning

Australia vil også styrke sin etterretning i Indonesia ved at landets øverste sikkerhets- og etterretningsorganisasjon, ASIO, etablerer et permanent kontor i Jakarta. Justisminister Daryl Williams informerte mandag nasjonalforsamlingen om at kontoret vil bli åpnet umiddelbart.

I tillegg til den generelt økte risikoen for terrorangrep etter bombene på Bali 12. oktober, frykter myndighetene at arrestasjonen av den muslimske geistlige, Abu Bakar Bashir, kan føre til hevnaksjoner.

Bashir ble formelt arrestert søndag, og politiet vil avhøre ham i forbindelse med en serie attentater mot kirker rundt juletider 2000, der til sammen 18 mennesker ble drept. I tillegg mistenkes han for å ha planlagt attentat mot Indonesias president Megawati Sukarnoputri, den gang hun var visepresident, opplyste hans advokat. Han vil også bli avhørt om besittelse av ulovlige våpen og eksplosiver. Dersom han kjennes skyldig i noen av punktene, risikerer han dødsstraff.

Han lå mandag fortsatt på sykehus i byen Solo på Java, etter at han fikk et illebefinnende på en pressekonferanse fredag. Legene der mener 64-åringen er på bedringens vei.

Åndelig leder

Bashir regnes som den åndelige lederen av den islamistiske gruppen Jemaah Islamiah, som mange mener har forbindelse med al-Qaida-nettverket, og som kan ha hatt noe med Bali-bombene å gjøre.

Bashir nekter all skyld.

- Arrestasjonen kan føre til sterke reaksjoner fra støttespillerne hans og andre ekstremistorganisasjoner, mener utenriksminister Downer.

- Under slike omstendigheter er det svært viktig at australiere i Indonesia følger reiserådene som er gitt, sier han.

Antiterrortiltak

Før helgen vedtok Indonesia to forordninger som skal brukes til å bekjempe terror. Blant annet kan personer som dømmes for terrorisme, fra nå av få dødsstraff.

De nye bestemmelsene åpner også for at personer som mistenkes for terrorisme, kan bli holdt fengslet uten rettsavgjørelser i tre til sju dager, ifølge indonesiske medier.

Det regnes som svært viktig at Indonesias to største muslimske grupper gir sin støtte til de nye antiterrortiltakene.

De to gruppene Muhammadiyah og Nahdlatul Ulama, med henholdsvis 30 og 40 millioner tilhengere, ber om at forordningene ikke blir misbrukt.

Syafii Maarif, som leder den moderate Muhammadiyah-bevegelsen, avviste at forordningene vil bli brukt mot radikale muslimer, bare fordi de er fundamentalister.

- Dersom de ikke har gjort noe galt har de ingenting å frykte, sa Maarif, som mener tiltakene er nødvendig. Han oppfordret myndighetene til å bruke dem «klokelig».

Masduki Baidlowi, som er visegeneralsekretær for Nahdlatul Ulama, sier tiltakene er nødvendige for å få has på terrorisme.

(NTB)

Bildetekst(er):

Den ytterliggående muslimske geistlige Abu Bakar Bashir ligger under streng bevoktning på sykehus på Java. Han er arrestert mistenkt for en serie bombeattentater, og mange frykter nå uro og nye aksjoner i kjølvannet av arrestasjonen. (FOTO: REUTERS/SCANPIX)

(Breddebilde)

SIKTET: Den muslimske geistlige Abu Bakar Bashir mottar gjester fra sykesenga i Solo på Java mandag.