Ny terrorgruppe sier de gjorde det

Islamistiske Abu Hafs al-Masri Brigades påtar seg ansvaret for London-bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Enda islamistisk nettside har postet en melding fra en gruppe som sier de stod bak de fire bombene i London. Organisasjonen kaller seg Europe Division of the network´s Abu Hafs al-Masri Brigades, melder Sky News.

I meldingen står det:

«En gruppe mujahedeen (hellige krigere, journ.anm) fra en divisjon av Abu Hafs al-Masri Brigades utførte bombing etter bombing i hedningehovedstaden, den britiske hovedstaden, og etterlot seg døde og skadde».

«Vi velsigner denne invasjonen og vi annonserer at de nærmeste dagene vil bli husket som de viktigste gjerningene i Jihad mot alle som har kriget mot islam og muslimer. Vi hviler ikke før sikkerhet er en realitet for islam og muslimer i Irak, Afghanistan og Palesina.»

Andre gang

Dette er andre gang en islamistisk gruppe påtar seg ansvaret for terroraksjonene onsdag denne uka. En liknende melding kom torsdag fra en organisasjon som kalte seg ««Den hemmelige organisasjonen av al Qaida i Europa».

Amerikanske tjenestemenn sier til Reuters at gruppens forbindelse med al Qaida er uklar. Den stod ikke på al Qaidas hovedside på nettet. Språket skal ha vært vagt og meldingen ulik andre al Qaida-meldinger i formen.

Falske meldinger før
Abu Hafs al-Masri-brigaden tok også på seg ansvaret for Madrid-bombene.

OVER 700 SÅREDE: En person bringes til sykehus etter eksplosjonene. Foto: Scanpix
OVER 700 SÅREDE: En person bringes til sykehus etter eksplosjonene. Foto: Scanpix Vis mer

I ettertid har det ikke vært mulig å koble denne gruppen til noen terrorhandlinger, men de kom med gjentatte trusler mot europeiske mål.

Ifølge Aljazeera.net har Abu Hafs al-Masri-brigadene også tatt på seg ansvaret for flere dødelige angrep i Irak siden landet ble invadert i april 2003.

Brigadene er oppkalt etter en kommandør i al Qaida-nettverket og oppstod etter hans død i 2001.

Abu Hafs var egypter og ble kalt al-Masri, som betyr «egypteren» på arabisk. Han slo seg sammen med Osama bin Laden tidlig på 80-tallet, og var med på å etablere al Qaida. Her ble han en av topplederne. Abu Hafs var ettersøkt i flere land etter terroraksjoner.

GJORT DET FØR: 12. mars 2004 mottok avisa Al Qud dette kommunikéet fra den samme gruppe, som sa de stod bak Madrid-bombene. Ingen har klart å påvise at det stemmer.
SAVNEDE: I London leter folk etter slekt, venner og kjente som forsvant i onsdagens terrorangrep. Dødstallene stiger stadig.