Ny terrorlov lunkent mottatt

Forslaget om kriminalisering av fremmedkrigere møter motstand i høringsrunden. Syria-fareres religiøse overbevisning er så sterk at straff ikke vil hjelpe, mener Det kriminalitetsforebyggende råd.

KJEMPER FOR IS: At rundt 60 norske statsborgere har reist fra Norge til Syria og Irak for å kjempe for IS, er grunnen til at PST har ønsket en lov som kriminaliserer fremmedkrigere. Nå møter lovforslaget motstand fra flere hold. Foto: REUTERS/Stringer
KJEMPER FOR IS: At rundt 60 norske statsborgere har reist fra Norge til Syria og Irak for å kjempe for IS, er grunnen til at PST har ønsket en lov som kriminaliserer fremmedkrigere. Nå møter lovforslaget motstand fra flere hold. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I sommer la justisminister Anders Anundsen (Frp) fram et lovforslag som skal forhindre at nordmenn verver seg til væpnet konflikt i utlandet. Lovforslaget kriminaliserer rekruttering til, og deltakelse i væpnet konflikt som en del av ikke-regulære styrker. Forslaget kom etter at rundt 50-60 personer de siste tre årene har reist fra Norge til Syria og Irak for å delta i borgerkrigen.

Advokatforeningen advarer i sitt høringssvar mot å tro at ekstreme holdninger kan bekjempes med strenge straffer, skriver Aftenposten.

Sterkt overbevisning Foreningen mener det heller ikke kan utelukkes at kriminalisering vil bidra til å skape større avstand mellom storsamfunnet og de som allerede er radikalisert.

Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD), som har forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme som et av sine arbeidsområder, er også skeptiske.

«De som reiser til Syria, eller andre voldsrammede konfliktområder, som fremmedkrigere, er antakelig drevet av en sterk overbevisning om at de gjør det rette. Den religiøse dimensjonen må antas å være svært sterk faktor i den ideologiske holdningen», skriver KRÅD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer