Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny terrorrazzia i Oslo

Politiet bar ut harddisker og pappesker fra en nettkafé på Grønland i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Stengt i dag» og «closed today» står det på to lapper på døren til internettkafeen Shabelle på Grønlands Torg i Oslo. Den ble stengt av politiet etter en razzia klokka 13.15.

Tre sivile politimenn bar ut og tok beslag i flere datamaskiner, en printer, en bærbar pc og to store pappesker fra internettkafeen.

Kafeen ligger midt på Grønlands Torg i Oslo, vis-à-vis McDonald\'s, og inneholder også en liten elektronisk forretning. Inne i lokalet er det flere lukkede båser der man kan gå inn for å operere privat.

En stor samling nysgjerrige hadde samlet seg utenfor stedet da sivilt politi slo til i ettermiddag.

Klokka 13.30 ble døren låst og forseglet med teip.

I avhør nå

Tidligere dag ble tre personer arrestert for overtredelse av straffelovens paragraf 147b, som handler om finansiering av terrorhandlinger.

Advokat Arild Holden er oppnevnt som forsvarer for en av de siktede somalierne.

image: Ny terrorrazzia i Oslo

- Jeg skal inn i avhør sammen med min klient nå, sier Holden i en kommentar til Dagbladet.no.

De to andre siktede forsvares av advokat Frode Sulland og Øystein Storrvik.

- Jeg er på vei fra Stavanger til Oslo, så det er for tidlig å si noe om saken. Jeg har ikke møtt min klient ennå, sier Storrvik til Dagbladet.no.


Totalt seks arrestasjoner

Samtidig som arrestasjonene i Norge ble tre personer arrestert i Sverige for tilsvarende lovbrudd.

- Mennene ble pågrepet på ulike adresser i Stockholms-området, sier pressesjef Jakob Larsson hos Säpo til Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Pågripelsen i Oslo skjedde i samarbeid mellom PSTs og Oslo-politiets spanere. Kripos, Økokrim og skattekrimavdelingen til Skatt øst bistår også i etterforskningen.- De tre ble pågrepet i 08-tida, på forskjellige adresser i Oslo. De er mistenkt for å ha finansiert terrorvirksomhet i utlandet fra Norge, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.no.

Bernsen avviser å svare på spørsmål om de siktedes bakgrunn og statsborgerskap, av hensyn til etterforskningen. Etter det Dagbladet.no erfarer, har alle de tre pågrepne somalisk bakgrunn.

- Vi vil gi ytterligere detaljer i forbindelse med fengslingsmøtet, som trolig vil foregå i morgen, sier Bernsen.

Trusselvurdering

18. februar offentliggjorde PST sin ugraderte trusselvurdering for 2008. Et av hovedpunktene i rapporten er at det i Norge foregår betydelige pengeoverføringer til personer eller grupper i utlandet som antas å være tilknyttet ekstreme miljøer.

PST mener ulike former for støttevirksomhet til terrororganisasjoner i utlandet fremdeles vil være det dominerende element for aktiviteten i Norge.

Risikoen for at det skal skje terrorangrep i Norge er mindre, men PST åpnet rapporten med en terroradvarsel:

«Politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme, vil representere en vesentlig utfordring for Norge i de kommende årene.»

Skjerpet innsats

Det såkalte økokrimutvalget overleverte i august i fjor en utredning med forslag til ny hvitvaskingslov. Utvalget utredet tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, samt tiltak mot manipulering av finansiell informasjon.

Det bredt sammensatte lovutvalget ble oppnevnt i november 2006, og foreslår utvidede tiltak mot hvitvasking og finansiering av terrorisme.

Også EU har skjerpet innsatsen mot terrorfinansiering, og den norske innsatsen blir utarbeidet i nært samarbeid med dem.

Advokat Kristin Normann leder lovutvalget som har kommet med en rekke forslag til ny hvitvaskingslov. Dette følger etter et nyt EU-direktiv som skal skjerpe kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.

- Vårt fokus er å forhindre finansiering av terrorvirksomhet og operasjoner som leder til utføring av en terrorhandling. Det gjøres i stor grad gjennom styrket kundekontroll i banker og finansinstitusjoner, sier Normann til Dagbladet.no.

FORSEGLET:</B> Klokka 13.30 ble døra låst og forseglet.
STENGT:</B> Internettkafeen Shabelle på Grønlands Torg i Oslo ble stengt av politiet.
<B>BAR UT UTSTYR:</B> Politiet bar ut flere datamaskiner som ble beslaglagt og vil bli undersøkt nærmere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media