Ny tillitskrise

Terje Riis-Johansen avlyser Svalbardtur på grunn av Hardanger-bråket.

MER BRÅK: Terje Riis-Johansen avlyser planlagt Svalbard-tur på grunn av mastebråket i Hardanger. Foto: Erlend Aas/ SCANPIX.

Foto: Erlend Aas / Scanpix
MER BRÅK: Terje Riis-Johansen avlyser planlagt Svalbard-tur på grunn av mastebråket i Hardanger. Foto: Erlend Aas/ SCANPIX. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mastebråket fortsetter for Jens Stoltenberg og Terje Riis-Johansen. I dag måtte olje- og energiministeren avlyse et lenge planlagt besøk til Svalbard.

- Ikke uvanlig
- Det har vært mye Hardanger i det siste, og det er ikke uvanlig at en statsråd må kaste om på planene, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes.

I dag gikk fylkesordfører i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg (Krf) ut og sa at hun føler seg lurt av regjeringen. Det er ikke sikkert at det blir et eget utvalg som skal se på sjøkabling, slik Nyborg mener ble lovet i monstermastmøtet i forrige uke. Det kan i stedet bli snakk om å hente inn rapporter og bearbeide disse internt i departementet.

- Hvis det ikke blir et slikt uavhengig utvalg, gjør regjeringen noe annet enn det som tydelig kom frem i møtet, for der var det nevnt utvalg veldig mange ganger, sa Nyborg til NRK.

De lokale ordførerne er heller ikke fornøyd dersom departementet selv skal vurdere saken.

- Leit
I dag har det vært hektisk møtevirksomhet i Olje- og energidepartementet for å redde den skjøre tilliten mellom regjering og lokalpolitikere. 

- Vi er veldig lei oss for den vendinga saken tar nå. Det vi har sagt er at vi skal bruke eksterne eksperter til å gjennomgå saken. Nå skal vi finne en effektiv måte å organisere dette på, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vigdenes.

Han sier at det hele beror på en misforståelse og at det aldri har vært lovet et eksternt utvalg.

Leter i utlandet
Nå letes det i utlandet for å finne uhilda eksperter som har tillit i alle leire, men jobben er vanskelig. Foreløpig står ingen navn på blokka. I dag er ordførere og fylkesordførere invitert til å komme med innspill.

- Det er viktig for oss å ha god dialog med de berørte kommunene, sier Ivar Vigdenes.