Trandum

Ny tilsynssak mot helsetjenesten på Trandum

En etiopisk kvinne i 40-åra ble stadig sykere under tvangsinternering. Hun ba om psykologisk hjelp, men uten å få det. Nå har Fylkesmannen opprettet sak mot Trandum.

STOR PÅKJENNING: Utlendingsinternatet på Trandum er siste stasjon i Norge, før tvangsretur til folks hjemland. Nok en gang er det blitt opprettet en tilsynssak mot Trandums helsetjenester. Trandum ligger vis a vis rullebanen på Gardermoen. Foto: NTB scanpix
STOR PÅKJENNING: Utlendingsinternatet på Trandum er siste stasjon i Norge, før tvangsretur til folks hjemland. Nok en gang er det blitt opprettet en tilsynssak mot Trandums helsetjenester. Trandum ligger vis a vis rullebanen på Gardermoen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

16. august i fjor ble en etiopisk kvinne i 40-åra internert på Politiets utlendingsenhet på Trandum. Hun skulle tvangsutsendes til Etiopia, men oppholdet ble på nær fire måneder. Fra uke til uke ble kvinnens fysiske og psykiske helse stadig dårligere, viser dokumenter Dagbladet sitter på.

- Vi ba om at hun ble løslatt mot meldeplikt for å unngå at helsetilstanden ble verre, men ble ikke hørt, sier André Møkkelgjerd, advokatfullmektig i Advokatfirmaet Sulland.

Nå har Fylkesmannen i Oslo og Viken opprettet tilsynssak mot helsetjenesten ved Politiets utlendingsenhet på Trandum.

Mange medisiner

Kvinnen kom til Norge og søkte om asyl i 2009. Hun led av astma, lavt stoffskifte og høyt blodtrykk. Kvinnen hadde også i lang tid blitt fulgt opp av Helsesenteret for papirløse i Oslo.

Helsesituasjonen forverret seg på Trandum, der hun var urolig og engstelig, ifølge advokat og støttespillere.

- Da hun kom til Trandum, brukte hun to medisiner og inhalator mot astma. Ganske fort økte bruken til seks medisiner, uten at hun visste hvorfor. Så økte det til åtte, sier Trude Hellesø, styremedlem i Mennesker i Limbo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer