Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NY Times: Russisk etterretningstjeneste kan stå bak nervegiftangrep i England

Den russiske, militære etterretningstjenesten som skal ha blandet seg inn i USAs presidentvalg i 2016, kan ha stått bak et av nervegassangrepene i England.

NERVEGIFT: Britiske etterforskere mener at den russiske etterretningstjenesten GRU kan stå bak angrepet mot dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
NERVEGIFT: Britiske etterforskere mener at den russiske etterretningstjenesten GRU kan stå bak angrepet mot dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier anonyme amerikanske tjenestemenn til The New York Times , med henvisning til det første av to angrep med nervegassen novitsjok på britisk jord. Samtidig utelukker ikke etterforskerne at en annen russisk etterretningstjeneste, en privatisert avlegger, står bak angrepet.

Det var i mars at dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet av novitsjok. Både far og datter overlevde. De er siden skrevet ut av sykehuset og befinner seg på et hemmelig sted.

Mistanker

Skripal, som er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, arbeidet for den russiske militæretterretningen GRU i rundt 15 år, fram til i 1999. Samtidig ble han ble rekruttert av britisk etterretning i 1995 og jobbet som informant for organisasjonen MI6.

Britiske etterforskere mistenker at tidligere eller nåværende agenter for GRU står bak angrepet på spionen og hans datter.

Russland benekter at de står bak angrepet.

Toppmøte-tema

- Russland er på ingen måte involvert i denne episoden og vi ser på dette som en stor provokasjon, sa talsmann for Russlands president, Vladimir Putin, Dmitri S. Peskov søndag.

Fredag reiste en storjury i USA tiltale mot tolv russiske etterretningsagenter for innblanding i valget i 2016.

USAs president Donald Trump har hele tiden hevdet at Russland ikke var innblandet. Mandag møter han president Putin i Helsingfors. Han kommer ikke til å be Putin om å utlevere agentene, men har sagt at han vil stille spørsmål om valginnblanding.

(NTB)